Які активи належать Вадиму Новинському на Вінниччині?

Новини Вінниці / Які активи належать Вадиму Новинському на Вінниччині?

СБУ арештувала «приховані» нові активи підсанкційного олігарха Вадима Новинського на понад 10,5 млрд грн. Бізнесмена вважають причетним до пособництва країні-агресору.

Як повідомляють у СБУ, до списку заблокованих активів входить 230 об’єктів нерухомості, якими Новинський володіє через офшорний трастовий фонд.

Нагадаємо, 1 грудня 2022 року Рада національної безпеки та оборони ввела проти Новинського санкції. Тому у січні 2023-го Українська інвестиційна-промислова група Smart Holding завершила черговий раунд поточної реструктуризації, у результаті її засновник Вадим Новинський вирішив передати активи в траст.

Згідно з повідомленням пресслужби холдингу, відповідні угоди Smart Trust і Step Trust були укладені в листопаді 2022 року та зареєстровані Комісією з цінних паперів і бірж Кіпру. Довіреними особами є висококваліфіковані фідуціарні адміністратори, призначені відповідно до ліцензійних умов законодавства Кіпру. Тож довірчі особи (трасті) наразі повністю володіють, контролюють і управляють активами групи.

«Відповідно до вищезазначеного, станом на поточну дату Вадим Новинський не має бенефіціарної участі в групі та не здійснює жодного контролю над діяльністю або процесами групи», – кажуть у Smart Holding.

Тим не менш, арешт накладено на майно. Зокрема елітний готельний комплекс у центрі Києва, морський торговий порт «Очаків», приміщення агрохолдингу і торговельні центри в різних регіонах України, серед них і ті, що розташовані на нині окупованих територіях.

«Встановлено, що для уникнення санкцій РНБО Новинський перереєстрував власні активи на декількох підконтрольних іноземних громадян в офшорних юрисдикціях. Для реалізації оборудки він залучив афілійованих приватних нотаріусів і державних реєстраторів. Втім, співробітники української спецслужби викрили злочинну схему і заблокували її», - зазначають у Службі Безпеки.

Нагадаємо, що у квітні цього року за матеріалами СБУ було арештовано майно Новинського на понад 3,5 млрд грн.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими Служби безпеки за ст. 111-2 (пособництво державі-агресору), триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Комплексні заходи проводяться за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора та у взаємодії з Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Більшість активів Смарт-Холдингу Новинського розташовано у Києві та Черкаській області, а також на сході. Проте дещо є і у Вінницькій області. Приміром, металоцентр в обласному центрі, який належить ТОВ «Метінвест-СМЦ».

У сфері альтернативної енергетики з 2013 року «Смарт-Холдинг» Новинського реалізує проєкт будівництва мережі заводів із виробництва паливних пелет із біомаси. Першим кроком проекту став завод «Він-Пелета», зареєстрований у Дніпрі та розташований у Турбові Вінницької області, введений в експлуатацію у 10 років тому. Процедура банкрутства розпочалась минулого року. Що цікаво, нині заводом «опікується» ТОВ «PelleGREEN», а власником вказано Андрія Крамаренка.

Олег Верлан

4 травня, 2023