Як жилось на Вінниччині у 2019 році у цифрах: зарплата, міграція, ВВП у порівнянні з іншими регіонами

Новини Вінниці / Як жилось на Вінниччині у 2019 році у цифрах: зарплата, міграція, ВВП у порівнянні з іншими регіонами

Чи насправді так комфортно жити у Вінниці українських стосовно інших українських міст, як про це розповідають у рейтингах? Відповідно до даних Держстату вінничани, та й усі українці, мають можливість поглянути на ситуацію без рожевих окулярів. А також порівняти, як жила Вінниця та інші регіони України в минулому році: де вищі зарплати, більше роботи, більше розвинена економіка і краще успіхи в децентралізації.

Чи насправді так комфортно жити на Вінниччині у порівнянні з іншими українськими регіонами, що про це розповідають не лише рейтинги, а й статистика? Відповідно до даних Держстату, вінничани, та й усі українці, мають можливість поглянути на ситуацію без рожевих окулярів. А також порівняти, як жила Вінниччина та інші регіони України в минулому році: де вищі зарплати, більше роботи, більше розвинена економіка і краще успіхи в децентралізації.

Зарплата

У листопаді 2019 року в Україні було зафіксовано зарплатний рекорд - українці в середньому заробляли 10 679 грн або більше $ 438 (це сума до відрахування прибуткового і 1,5% військового збору). Протягом багатьох років формувалась думка, що в столиці все краще, ніж деінде в країні. Це підтверджено у грошовому еквіваленті - традиційно найбільша середня зарплата в столиці - 15 974 грн. На другому місці - Донецька область (11768 грн), а замикає трійку Київська область (11313 грн).

Однак, використовуючи показник реальної зарплати (номінальна зарплата з урахуванням інфляції), видно, що найбільший її приріст з листопада 2013 року відбувся у Вінницькій (+ 57%), Закарпатській (+ 46%) і Тернопільській областях (+ 43%). Найменше зарплата виросла в Луганській (+ 14%) і Харківській (+ 19%) областях.

Безробіття

Незважаючи на те, що в Харківській області не дуже швидко росла реальна зарплата, в цьому регіоні найнижчий в країні рівень безробіття. Що стосується Вінниці, то за січень-вересень 2019 кількість шукачів роботи склала 9,4%, що складає «золоту середину» серед інших областей України.

Міграція

У п'яти областях України офіційно зафіксований приплив людей. Найбільше людей переїхало в Київську область (+22 000 осіб). У Вінницькій області ситуація дещо гірша. З неї люди виїжджають. А це, згідно даних Держстату, 2623 людини. На жаль, відстежити зміну українців місця проживання всередині країни та скільки з новоприбулих іноземці - достовірно не можна.

Смертність

Згідно даних, за 28 років населення України скоротилося на 9,7 млн ​​осіб. Причини досить очевидні - низька народжуваність, висока смертність та міграція. За даними Світового банку, в Україні найвищі темпи депопуляції в Європі.

За останні два роки (2018-2019) найбільший показник смертності на 100 000 чоловік зафіксований в Чернігівській області (1905 чол), на другому місці - Полтавська область (1681чол/100тис). Вінниччина продовжує триматись середніх показників – 1552 чол/100тис.

 

Громади

Так, як з 2015 року в Україні проходить реформа децентралізації, головна ідея якої дати людям на місцях гроші і право самим вирішувати, куди витрачати ці кошти, то у рамках децентралізації створюються нові адміністративні центри - об'єднані громади. Позитивні зміни реформи вже є: громади збільшують свій бюджет у вісім разів, встановлюють сонячні батареї, а лікарі стають майже мільйонерами. Повністю реформу планують реалізувати до весни 2020 року.

В кінці 2019 року в Україні було створено вже 1018 громад. За чотири роки найбільше громад створили жителі Дніпропетровської області (72 ОТГ). Що стосується Вінницької області, то тут як завжди «золота середина» - 46 ОТГ.  

Регіональний ВВП

ВВП - найпоширеніший спосіб оцінити багатство країни і порівняти з іншими державами. Держкомстат розрахує цей показник лише на рівні області. Це один з небагатьох показників, який показує рівень економіки конкретного регіону. Але Держстат рахує цей показник не так швидко, тому наразі доступні лише дані за 2017-й рік.

Нескладно здогадатися, що Київ - найбагатша адміністративна одиниця країни - у 2017 році ВВП був майже 700 млрд грн, це майже чверть всієї української економіки в тому році. Але у Полтавській області з 2014 по 2017 рік регіональний ВВП зріс в 2,5 рази - з 68,8 млрд у 2014 му до 151 млрд грн в 2017-му. Крім Полтавської, в два рази зросли ще шестеро областей - Волинська, Вінницька, Житомирська, Херсонська, Львівська та Чернігівська області.