Як Зеленський використав вінничан, або вдалий рекламний трюк з фіаско концерту

Новини Вінниці / Як Зеленський використав вінничан, або вдалий рекламний трюк з фіаско концерту

Лише 13 лютого актори «95 кварталу» на чолі з Володимиром Зеленським заявили про скасування концерту у Вінниці, який мав відбутися на День святого Валентина, хоча знали про це майже за тиждень. Фактично напередодні вінничанам прийшлося йти до кас, аби здавати квітки та повертати чималі кошти. З одного боку таку ситуацію можна пояснити неповагою до глядачів, а з іншого – тонким передвиборчим ходом команди кандидата у президенти.

Лише 13 лютого актори «95 кварталу» на чолі з Володимиром Зеленським заявили про скасування концерту у Вінниці, який мав відбутися на День святого Валентина, хоча знали про це майже за тиждень. Фактично напередодні вінничанам прийшлося йти до кас, аби здавати квитки та повертати чималі кошти. З одного боку таку ситуацію можна пояснити неповагою до глядачів, а з іншого – тонким передвиборчим ходом команди кандидата у президенти.

Проведення концерту Новорічного Вечірнього Кварталу у вінницькому Будинку офіцерів було зарезервовано ще у листопаді минулого року. Квитки вартістю до 1850 гривень до цього часу були майже розкуплені. Але… Оскільки лідер колективу Володимир Зеленський став кандидатом у президенти, то його публічні заходи мають відповідати нормам саме «виборчого» законодавства.

Порушення вже реєстрували. Громадянська мережа «Опора» зазначала, що концерт в Ужгороді 9 лютого можна розцінювати як підкуп виборців. У обласному центрі Закарпаття «Студія 95 квартал» із Зеленським провела комерційний захід, а перед ним у тому ж приміщенні театру дала концерт по «запрошенням». Спостерігачі вважають, що це є порушенням.

Схожа ситуація мала б бути й у Вінниці. Зазначимо, що в інших містах для концертів команда Зеленського обирала «цивільні» майданчики. У Тернополі 11 лютого гумористи виступили у ПК «Березіль», у Чернівцях 12-го – у драмтеатрі, 13-го у Хмельницькому – в приміщенні філармонії. У Вінниці на 14 лютого організатори концерту у минулому році обрали Будинок офіцерів, який належить Міноборони.

Оскільки військові – люди законослухняні, то ще 7 лютого попередили організаторів про те, що їм слід підшукати інший майданчик. У листі до керівництва ТОВ «Нью Фрідом» начальник військової установи 60-го будинку офіцерів О. Іванова пояснює, що «відповідно до статті 64 закону «Про вибори Президента», відвідування кандидатами та їх довіреними особами військових частин забороняється, та попросила перенести концерт в інше місця. Перенести.

Час був. Проте організатори не квапилися. Наприклад, у компанії «Карабас», яка спеціалізується на продажу квитків на концерти уточнили, що дізналися про скасування заходу у Вінниці лише ввечері 8 лютого. Потім з’явилася альтернатива – палац «Текстильник» у Рівному. Лише коли стало відомо, що жарти «кварталівців» на День святого Валентина почують рівняни, напередодні запланованого і вже кілька днів як скасованого виступу у Вінниці Зеленський з колегами публічно заявили, що їм відмовили, але вони приїдуть до Вінниці іншим разом.

Заява «95 кварталу» у соцмережі стала «локомотивом» хвилі публікацій у ЗМІ. У більшості матеріалів автори співчували артистам і кандидату, якого «не пустили» до Вінниці. Зазначимо, що у місті, окрім Будинку офіцерів є щонайменше два схожих майданчика – драмтеатр ім. М. Садовського та КЗ «Плеяда». Домовитися про приміщення можна. Заклади зацікавлені у коштах.

Натомість кандидат у президенти «переміг» бізнесмена і артиста. Скасування подали чи не як рішення «команди Порошенка» про заборону «в’їзду» Зеленському до міста. Хоча по суті, хронологія подій та певні факти свідчать про вміле маніпулювання суспільною думкою політтехнологів «команди Зе» та використання почуттів тих вінничан, які заздалегідь купили квитки і збиралися покупати квітки.    

З цим припущенням, звісно, можна не погодитися. Але є «індикатор»… У даному випадку достатньо зважити на те, кому вигідно скасування концерту? Хто отримав дивіденди?     

Олег Верлан

13 лютого, 2019