Як за півсторіччя у Вінниці змінювався «Південний Буг»

Новини Вінниці / Як за півсторіччя у Вінниці змінювався «Південний Буг»

У лютому 2019-го майновий комплекс «Південний Буг» у Вінниці придбала компанія. ТОВ «Агро Дельта Плюс» з Хмельницького, яка виклала за готель та ресторан 34 мільйони 130 тисяч 245 гривень. Лише в цьому році почався демонтаж. Втім вже активно продаються апартаменти у майбутньому житловому комплексі Bogun City.

З договором купівлі-продажу можна ознайомитися. Тоді передбачалося, що новий власник протягом двох років узгодить департаментом містобудування та архітектури міськради деталі реконструкції, аби об’єкт вписувався у загальну концепцію «Вінницької милі», тобто проспекту Коцюбинського після його оновлення.

Втім, все сталося далеко не так, як передбачалося. По-перше, подейкують, що справжній власник – це доволі відомий на теренах України та СНД політик. Але він не світиться у Вінниці. По-друге, ймовірно, вкластися у терміни завадив карантин.

По-третє, найбільша зі споруд має налічувати 24 поверхи. Друга за висотою буде мати 16 поверхів. А це набато більше, ніж дозволяють будувати контролюючі інстанції, тому виникнуть питання із введенням в експлуатацію. Мабуть.  

Тепер трохи історії. На початку ХХ сторіччя перехрестя «за мостом» називали Тюремною площею. На місці готелю була кількоповерхова житлова забудова. Кардинально змінювати обличчя площі почали наприкінці 1960-их. Будиночки зносили, а на їхньому місці вирішили звести будівлю за типовим на той час проєктом.

Готельний комплекс введений в експлуатацію у 1971 році. На початку 1990-их його передано в оренду. З того часу ремонтом не переймалися. Тому на момент закінчення терміну оренду технічний стан будівельних конструкцій вважався непридатним для нормальної експлуатації та такий, що потребує проведення капітального ремонту з підсиленням конструкцій.

Чому прикута увага вінничан до того, як руйнують будівлю? Кілька поколінь вінничан зберігають теплі спогади про ресторан «Південний Буг». Десятки тисяч містян святкували свого часу там дні народження, весілля. Заклад у 1980-их вважався «топовим».

Потім він втратив лоск. У готелі майже не зупинялися туристи, проте десятки маленьких фірм там винаймали приміщення. Тому «Південний Буг» залишиться у пам’яті вінничан певною культовою спорудою.

До кінця грудня обіцяють повністю зруйнувати піввікові конструкції, які, до речі, частково розбирають вінничани. Не на сувеніри. Їх використовують як огорожу на будівництві.

Олег Верлан

17 листопада, 2021