Як «з-під хмар» виглядає колишній Вінницький ламповий завод? (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Як «з-під хмар» виглядає колишній Вінницький ламповий завод? (ВІДЕО)

Вінницький ламповий завод колись входив до когорти найбільший виробників електротехніки. Але це було за часів СРСР. Через дії деяких бізнесменів потужне підприємство «розібрали». Нині більша частина колишнього вінницького гіганта виглядає жахливо. Навіть згори…

Вінницький ламповий завод колись входив до когорти найбільших виробників електротехніки. Але це було за часів СРСР. Через дії деяких бізнесменів потужне підприємство «розібрали». Нині більша частина колишнього вінницького гіганта виглядає жахливо. Навіть згори…

Нагадаємо, з 1960-их ВО «Жовтень», а пізніше ВАТ «Вінницький ламповий завод», що розташований на вул. Чехова, займає 36 га. Офіційно він «вмер» у 2010-му, коли Вінницький господарський суд виніс ухвалу про ліквідацію підприємства. До того з 1997 року тривав процес банкрутства заводу.

Раніше підприємство вважалося одним з найбільших у Вінниці. Навіть на початку 1990-их там працювало понад 5 тисяч робітників. До його складу входили науково-дослідний інститут і 15 виробничих цехів.

Підприємство спеціалізувалося на виробництві скляних трубок для кінескопів і ламп денного освітлення, а також вакуумних індикаторів, мікросхем і транзисторів. На вінницькому «Жовтні» випускалася гра «Електроніка», яка набула великої популярності серед дітей та підлітків наприкінці 1980-х років. 

Наразі більшість території та корпусів у жахливому стані. На YouTube-каналі «Под облаками» вінничани Володимири Огнівчуки – батько і син - виклали відео підприємства та деяких цехів, зняте згори. Сюжет дозволяє оцінити масштаби руйнувань.

Макс Мельник

15 березня, 2019