Як вуса допомагають у лікуванні раку простати? Вінницькі онкологи пропонують сучасні методи діагностики

Новини Вінниці / Як вуса допомагають у лікуванні раку простати? Вінницькі онкологи пропонують сучасні методи діагностики

Серед українців, тим більше чоловіків досі не модно завчасно піклуватися про власне здоров'я, і не чекати коли буде "дуже погано". І поки в Україні, та й загалом в світі, тренд турботи про себе лише набирає обертів, якщо не сказати зароджується, представники "сильної статті" переоцінюючи стан власного здоров’я пізно звертаються по медичну допомогу. Про профілактику взагалі воліють не згадувати. Проте статистика,наприклад, щодо раку простати, показує, що така позиція наших батьків, синів, братів до добра не доводить. Так, щорічно в нашій державі діагностується понад сім тисяч нових випадків раку передміхурової залози, 20% хворих взнає свій діагноз на пізній, IV стадії. Більше трьох тисяч минулого року померло від цієї хвороби. Життя 16,5% пацієнтів обривається протягом першого року після виявлення злоякісної пухлини.

Серед українців, тим більше чоловіків досі не модно завчасно піклуватися про власне здоров'я, і не чекати коли буде "дуже погано". І поки в Україні, та й загалом в світі, тренд турботи про себе лише набирає обертів, якщо не сказати зароджується, представники "сильної статті" переоцінюючи стан власного здоров’я пізно звертаються по медичну допомогу. Про профілактику взагалі воліють не згадувати. Проте статистика, наприклад, щодо раку простати, показує, що така позиція наших батьків, синів, братів до добра не доводить. Так, щорічно в нашій державі діагностується понад сім тисяч нових випадків раку передміхурової залози, 20% хворих взнає свій діагноз на пізній, IV стадії. Більше трьох тисяч минулого року померло від цієї хвороби. Життя 16,5% пацієнтів обривається протягом першого року після виявлення злоякісної пухлини.

Аби змінити ситуацію листопад за негласною традицією вважається місяцем чоловічого здоров'я. Тридцять днів в багатьох країнах світу проходила “чоловіча” акція Movember. В Україні цей рух називають просто "Вусатий листопад", який покликаний підвищити рівень обізнаності про рак передміхурової залози. Його підтримують насамперед онкологи та урологи, а також зірки, політики, спортсмени. Правила акції доволі прості кожен охочий  починає відрощувати вуса,  а на всі питання щодо зміни іміджу розповідає про таке захворювання, як рак простати та як важливо проходити пройти обстеження заради профілактики.

Лікарі урологічного відділення Подільського регіонального центру онкології, що у Вінниці, цього листопада також підтримали "Вусопад" і відрощували вуса, які пасують далеко не всім, і це викликає безліч запитань. Тож  онкологи протягом місяця говорили про рак простати в рази більше ніж зазвичай і не лише на роботі.

Як розповів завідувач урологічним відділення ПРЦО Руслан Церковнюк, рак передміхурової залози - це одне з найбільш поширених захворювань у чоловіків з досить високою смертністю. Та чомусь про дану онкологію говорять найменше.

" В США та Європі рак передміхурової залози займає перше місце серед найчастіше діагностованих онкологічних захворювань у чоловіків. В Україні посідає другу-третю сходинку. В нашій державі спостерігається  тенденція до зростання частоти випадків цього захворювання і Вінниччина не є винятком. Так в області лише за п'ять років  (2014 – 2018 р.) ріст захворюваності на рак простати у чоловіків зріс на 14,9%. Чверть пацієнтівсвій діагноз почули коли хвороба була на ІV стадії, коли ймовірність радикального лікування значно менша. Важливо розуміти, що пацієнти, які потрапили до фахівця на І-ІІ стадії, мають перспективи десятирічного виживання більше 90%. В цьому і полягає посил  Movember – обстежитися, і якщо виявиться хвороба, то розпочати вчасне і ефективне лікування ",  - каже Руслан Церковнюк.

За словами Руслана Церковнюка, рак простати можна назвати "німою онкологією". Адже новоутворення не турбує людей до моменту, поки  не починає розростатися метастазами. Виражених симптомів поки пухлина невеликих розмірів може й не бути. Тому дуже важливими є регулярні щорічні планові профілактичні огляди в уролога у спеціалізованій лікарні, такій наприклад, як Подільський регіональний центр онкології. Тут сучасне діагностичне обладнання та досвідчені фахівці. Лікарі як ніхто знають, як важко лікувати занедбані випадки, а тому ніколи не скажуть чого прийшли, якщо вас нічого не болить. Хоча не рідко пацієнти розповідають, що в свій адрес таке чули районних лікарнях.

" В онкології немає дрібниць. А тому правильна та своєчасна діагностика - запорука успіху, адже це означає вірний початок і як результат успішне закінчення лікування", - наголошує Руслан Церковнюк.

Рак передміхурової залози прийнято вважати хворобою старших людей, оскільки це захворювання приходить з віком – після 50  років. Але це не означає що молодші чоловіки не можуть захворіти.

"У моїй практиці наймолодшому пацієнту було 43 роки. Тож прислухатися потрібно до свого організму всім. Особливо пильними необхідно бути чоловікам, у яких близькі родичі (батько, брат) мали онкологічні захворювання. Проте якщо у вас труднощі при сечовипусканні; часті позиви до сечовипускання; відчуття неповного випорожнення сечового міхура біль і печіння; наявність крові в сечі; біль у спині, стегні або тазу. потрібно негайно йти до лікаря. Варто зазначити, що жоден із вказаних вище симптомів не є специфічним для раку простати, проте консультація уролога й додаткове обстеження дозволяє виявити онкологічне захворювання на початковому етапі його розвитку. Важливо розуміти, що виявлена на 1-2 стадіях онкологія успішно піддається лікуванню", - зазначає лікар.

Завідувач урологічним відділенням Подільського онкоцентру Руслан Церковнюк підкреслює, що усім чоловікам, починаючи з 50-річного віку, потрібно раз на рік проходити огляд в уролога і здавати аналіз крові на простат-специфічний антиген (ПСА). Це білок, який виробляють клітини простати, і який є пухлинним маркером. Щоправда остаточний діагноз, каже лікар ставиться вже після проведення біопсії.

Якщо хворобу таки буде діагностовано, то лікування може включати в себе медикаментозну частину, променеву терапію, оперативне втручання. Який із методів має вибрати лікар, адже кожен випадок інший та індивідуально.

"В нашому Подільському онкоцентрі можна отримати сучасне, лікування, яке відповідає усім європейським та світовим протоколам. Ми забезпечені необхідним обладнанням. Лікарі нашого відділення виконують одну із новітніх операцій  — лапароскопічну радикальну простатектомію, тобто повне видалення передміхурової залози через невеликі проколи. 95% таких оперативних втручань — успішні , до того ж дана процедура передбачає збереження усіх "чоловічих функцій", - зазначив Руслан Церковнюк.

Водночас лікар наголошує, що не всі раки простати потрібно оперувати чи "вбивати" хімією, або променевою терапією. Бувають випадки, коли новоутворення клінічно незначні, то за пацієнтом необхідно просто спостерігати, щоб не пропустити розвитку хвороби. Але це має визначити онколог.

Задля привернення уваги до проблеми боротьби із раком простати, до важливості раннього виявлення раку передміхурової залози акція MOVEMBER необхідна була цьогорічного листопада і буде актуальною ще довго, каже головний лікар Подільського регіонального центру онкології Володимир Шамрай.

"У Вінницькій області щорічно реєструється понад 300 первинних випадків раку передміхурової залози. Чоловіки ідуть в лікарню коли вже добре болить. як результат наприклад у 2018 році лише у 0,7%  пацієнтів рак простати діагностовано на першій стадії, а це лише двоє хворих. Непокоїть те, що приблизно у 25% хворих рак простати виявляється в ІV клінічній стадії. Це при тому, що всі знають, чим раніше виявлена хвороба – тим кращим і ефективнішим буде результат лікування. І стосується це всіх видів раку. Тож хочеться побажати представникам "сильної статті"  більшої уваги до власного здоров'я – і не тільки в листопаді, а й цілий рік", - зазначив Володимир Шамрай.