Як вмирає шедевр. Що залишилося від Ободівського маєтку Собанських на Вінниччині (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Як вмирає шедевр. Що залишилося від Ободівського маєтку Собанських на Вінниччині (ВІДЕО)

Садиба Собанських в Ободівці Тростянецького району– одна з потенційних «перлин» Вінниччини, якій не пощастило. Шикарний маєток у повному занепаді. Тепер краєзнавці та історики називають палац «вмираючим шедевром». Ще кілька десятирічь перебування «у забутті» і від маєтку залишаться лише згадки… Нажаль, зберігати історичне надбання складно, а витрачати кошти на це тепер вважається марнотратством.

Садиба Собанських в Ободівці Тростянецького району – одна з потенційних «перлин» Вінниччини, якій не пощастило. Шикарний маєток у повному занепаді. Тепер краєзнавці та історики називають палац «вмираючим шедевром». Ще кілька десятирічь перебування «у забутті» і від маєтку залишаться лише згадки… На жаль, зберігати історичне надбання складно, а витрачати кошти на це тепер вважається марнотратством.

Попри жахливий сучасний стан будівлі, її поява та розвиток вражають… А все почалося з того, що у 1787 році з Мазовіі, що у центрі сучасної Польщі, на Поділля переїхав Каетан Собанський, який купив у Станіслава Потоцького Ободівський маєток. Він включав частину сучасного Тростянецького та Бершадського районів. Пізніше власник поділив маєтності між синами.

З 1818 року Ободівкою керував Михайло-Франц. На місці стародавнього замку перших володарів села Вишневецьких палацові споруди будували ще Потоцькі, але саме з XIX сторіччя формується Ободівська резиденція, яка у кінцевому вигляді не поступалася відомим на весь світ палацам.

Таким його бачив художник Наполеон Орда

Архітектори запевняють, що палац Собанських перебудовувався протягом сторіччя, тому не мав цілісного вигляду. Його створювали у класичному стилі, а, приміром, вежа збудована у неоренесансному.

Остаточний вигляд маєток отримав за часів Михайла Собанського (правнука Михайла Франца). Саме він запросив у 1900 році французьського архітектора Маєра для реконструкціі маєтку. Після перебудови палац мав 100 кімнат і фасад у неокласичному стилі. Інтер’єри кімнат були виконані у неоренесансному та стилі ампір, хол і парадні сходи були прикрашені гобеленами і портретами родини Собанських. Найбільшим приміщенням палацу була парадна їдальня, що виконувала функціі бальної зали.

Вона мала 2 ряди вікон, балкони для оркестру. Посередині зали стояв стіл на 20 осіб, попередним власником якого був польський король Станіслав Понятовський. У кімнатах палацу знаходились меблі у стилі Людовіка ХІV, мармурові комини, дорогоцінні набірні паркети, а також картини відомих художників Тіциана, Рубенса, Ван Дейка «Портрет чоловіка», Рібера «Свята Катерина», Грєєзе «Голова дівчини». Собанські володіли бібліотекою, яка нараховувала понад 12 тис. книг.

Таким палац може стати після реконструкції

Родзинкою палацу був внутрішній дворик, у середині якого росло залізне дерево і знаходився фонтан.

На початку 19 ст. на замовлення Собанського, відомий ірландський митець паркового дизайну Міклер створив чудовий парк на площі 17 га. Його верхня частина, яка знаходилася за палацом, була виконана в англійському стилі. Нижній парк - партеровий знаходився перед головним фасадом палацу. За проектом Міклера партер перед палацом переходив у великий газон, з якого відкривався вид на став, у 70 роки 19 ст. перед палацом з’явився фонтан.

Під час революціі 1917 року Фелікс Собанський, останній власник маєтку, разом із сім’єю імігрував до Польщі. З цього часу починається занепад Ободівської резиденціі. Хоча до 1970-их палац зберігав ще деякі елементи колишньої розкоші. У 1980 роках його вирішили реставрувати, але економічна криза і недбале відношення до національних скарбів майже знищило чудовий витвір мистецтва.

Вінничанин Володимири Огнівчуки – батько і син – на YouTube–каналі «Под облаками» показали, що залишилося від колишньої величі палацу.

Олег Верлан

29 червня, 2020