Як відрізнити якісні продукти від фальсифікату? Поради дієтолога

Новини Вінниці / Як відрізнити якісні продукти від фальсифікату? Поради дієтолога

У період пандемії коронавірусу у соцмережах з'являються чимало нових посів з пропозиціями доставки продуктів харчування по Вінниці. Що саме приїде, та чи будуть товар відповідати стандартам невідомо. Такий собі "кіт в мішку". Однак, необхідно не забувати, що якість продуктів харчування, які входять раціон людини, в першу чергу впливає на її самопочуття. Тому до вибору продуктів потрібно підходити з особливою увагою.

У період пандемії коронавірусу у соцмережах з'являються чимало нових постів з пропозиціями доставки продуктів харчування по Вінниці. Що саме приїде, та чи будуть товари відповідати стандартам невідомо. Такий собі "кіт в мішку". Однак, необхідно не забувати, що якість продуктів харчування, які входять до раціону людини, в першу чергу впливає на самопочуття. Тому до вибору продуктів потрібно підходити з особливою увагою.

Як пише лікар-дієтолог Ірина Анпилова на своїй сторінці в соцмережі Facebook, є декілька простих правил, які допоможуть вам відрізнити якісний продукт, від підробки.

Сир

Деякі виробники, щоб збільшити масу продукту, додають до сиру крохмаль. В результаті ви отримуєте не чистий сир, а сирну масу. Щоб зрозуміти, який продукт перед вами, капніть йод на кілька крупинок сиру. Якщо крупинки тануть синіми - перед вами продукт, в який додали крохмаль.

Цукати

Справжні цукати роблять з фруктів, ягід та овочів. Їх виварюють в сиропі, після чого висушують. Щоб перевірити якість цукатів, опустіть їх в теплу воду і зачекайте кілька хвилин. Якщо перед вами неякісний продукт - фарба зійде і цукати стануть блідими. Якщо ж виробник використовував желатин, ваші цукати взагалі розчиняться в теплій воді.

Молоко

Щоб подовжити термін придатності молока, виробники роблять його "нормалізованим" і вносять свої корективи в жирність продукту, тобто штучно роблять продукт більш або менш жирним. Щоб зрозуміти, який продукт перед вами, змішайте молоко зі спиртом у співвідношенні 1:2. Якщо перед вами якісний продукт - вже через 5 секунд молоко дасть реакцію. У неякісному молоці реакція з'являться набагато пізніше.

Вершкове масло

Справжнє вершкове масло роблять з вершків та молока. Найчастіше ці продукти замінюють пальмовою олією і сухими розчинами. В результаті ви отримуєте не вершкове масло, а маргарин. Щоб перевірити продукт, покладіть шматочок масла в склянку з гарячою водою. Справжнє масло відразу ж розтане в окропі, а підробка буде ще довго плавати у вигляді шматочків.

Ікра

Ікра - продукт дорогий, тому підробки зустрічаються досить часто. Щоб відрізнити якісний продукт від фальсифікату, покладіть ікринку в киплячу воду. Якщо продукт справжній - білок згорнеться, і ви побачите в окропі білий шлейф. Якщо перед вами фальсифікат - ікринка просто розчиниться.

Ірина Заіковата

15 травня, 2020