Як вберегти руки після використання мила, санітайзера і носіння маски? Основні поради по догляду за шкірою в домашніх умовах

Новини Вінниці / Як вберегти руки після використання мила, санітайзера і носіння маски? Основні поради по  догляду за шкірою в домашніх умовах

В умовах карантину вінничан й людей по всьому світу зобов'язали дотримуватись елементарних правил гігієни - ретельно й часто мити руки, використовувати дезінфекційні засоби та обов'язково носити маски. Це все вимушені запобіжні заходи у боротьбі з поширенням коронавірусу. Однак, це небезпечно для рук, адже призводить до почервоніння, лущення та дрібних тріщин, через які інфекція може потрапити в організм, а обличчю загрожує висипаннями та алергічними реакціями.

В умовах карантину вінничан й людей по всьому світу зобов'язали дотримуватись елементарних правил гігієни - ретельно й часто мити руки, використовувати дезінфекційні засоби та обов'язково носити маски. Це все вимушені запобіжні заходи у боротьбі з поширенням коронавірусу. Однак, це небезпечно для рук, адже призводить до почервоніння, лущення та дрібних тріщин, через які інфекція може потрапити в організм, а обличчю загрожує висипаннями та алергічними реакціями.

Так, як без заходів безпеки нам не обійтись й їх необхідно дотримуватись, вінничани повинні допомогти шкірі залишитися м'якою і здоровою.

Як доглядати за руками після ретельного миття

Відповідно до рекомендацій Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC), мити руки слід не менш ніж 20 секунд, через що зі шкірою можуть виникнути проблеми.

"Коронавірус змінює наші побутові звички. Люди почали відповідальніше ставитися до особистої гігієни", – говорить лікарка Мері Стівенсон, доцентка кафедри дерматології в Нью-Йоркському медичному центрі Langone Health.

Якщо не користуватися зволожувальним кремом – часте миття рук може привести до сухості, лущення, відчуття дискомфорту, появи вже зазначених тріщинок та ще гірших наслідків, якщо людина має дерматологічні захворювання на кшталт екземи. Можна підібрати м'якший засіб для миття рук – із серії для чутливої шкіри або для немовлят. Інший варіант – піна для рук. Нанесіть її на суху шкіру, розподіліть і додайте трохи води. Змивається такий засіб легко, а сушить шкіру набагато менше.

Користуватися кремом бажано після кожного миття. Добре, якщо в його складі будуть відновлювальні та заспокійливі інгредієнти: натуральна олія, віск або жиророзчинні вітаміни. Звертаємо увагу, що лосьйон не підійде – здебільшого їх виробляють на водній основі, тож зневоднену шкіру вони можуть висушити ще більше.

Якщо протягом дня ви не маєте можливості після кожного миття використовувати зволожувальний крем для рук – зверніть увагу на аптечні бальзами або засоби для інтенсивного відновлення шкіри. Усім відомий "Рятувальник" або умовний "Бепантен" також згодиться. Нанесіть крем на суху шкіру, вдягніть бавовняні рукавички та протримаєте кілька годин перед сном – або навіть залиште на всю ніч.

Отже. Мийте руки теплою, але не гарячою водою не менше ніж 20 секунд, витирайте їх рушником. Після того як руки висохнуть, нанесіть зволожувальний засіб. Якщо протягом дня немає можливості часто користуватися кремом – нанесіть спеціальний бальзам перед сном або на всю ніч.

Як доглядати за руками після санітайзера? І чи потрібно взагалі ним користуватися?

На вході в більшість відчинених під час карантину магазинів і підприємств стоять баночки з антисептиком для відвідувачів. Їх головний інгредієнт – спирт, і, за рекомендаціями фахівців, його вміст повинен бути не менше ніж 70% (а краще – більше, до 90%). Він не лише зневоднює шкіру, а й змиває з поверхні епідермісу захисний шар з води та жирів.

Дезінфекційні засоби з меншим вмістом спирту менш ефективні: вони знижують темпи розповсюдження бактерій, проте не вбивають їх повністю. Можна використовувати антисептик для рук зі зволожувальною основою, але знайте, що він не такий ефективний при знищенні вірусів.

Деякі дослідження свідчать, що антисептики для рук ефективні в лікарнях або лабораторіях, де в клінічних умовах вчені працюють з мікроорганізмами (та й обробляють ними, частіше за все, одноразові медичні рукавички). Але у громадських місцях, торкаючись численних поверхонь, руки стають жирними або брудними – тому антисептики не настільки ефективні. У таких випадках рекомендується мити руки з милом і водою.

Це підтверджує хімікиня-технологиня Юлія Гагаріна. За її словами, антисептиком слід обробити руки тоді, коли людина торкалася забруднених поверхонь, а за звичайних умов найкраще користуватися звичайним милом.

"Найкращий дезінфектор — це мило. Не спирт, не хитрі хімічні назви. Це все добре в умовах шпиталю, коли їх застосовують правильно. Для звичайної людини найкращий дезінфектор — це мило", — підкреслила Гагаріна.

Ірина Заіковата

10 квітня, 2020