Як у Росії заохочують жебраків і злочинців. Понад 20 регіонів РФ зібрали для путінської війни 40 батальйонів

Новини Вінниці / Як у Росії заохочують жебраків і злочинців. Понад 20 регіонів РФ зібрали для путінської війни 40 батальйонів

Більш як у 20 регіонах Росії створили «добровольчі «підрозділи для участі у війні в Україні. За підрахунками газети «Комерсант», з весни 2022 року влада РФ створила понад 40 таких батальйонів. У деяких регіонах формують один підрозділ, в інших — по два-три та більше. В одних випадках це мотострілкові, танкові чи артилерійські батальйони та роти, в інших – підрозділи підтримки. Найчастіше їх формують виключно із мешканців одного регіону.

У всіх регіонах учасники добровольчих підрозділів підписують з міноборони РФ договори терміном від кількох місяців і набувають статусу контрактників. Заохочують грішми. У різних регіонах обіцяють платити по-різному. Так, в Омській області гарантують зарплату у 130 тисяч рублів, в інших регіонах — понад 200 тисяч, а в Пермському краї пропонують не менше 300 тисяч рублів. Крім того, контрактників запевняють у преміальних за успішне ведення бойових дій та добові у розмірі 8000 рублів «за кожен день наступу». У липні «добровольці» із Чувашії заявляли, що не отримали обіцяних грошей.

Фактично по депресивним регіонам збирають жебраків, обіцяючи заплату, значно більшу за середню.

Поінформований федеральний чиновник заявив «Комерсанту» на умовах анонімності, що загони створюють за територіальною ознакою, оскільки так зручніше працювати з «добровольцями». З «центру» регіональну владу «навантажили» інформаційною підтримкою, фінансами та збиранням коштів на додаткове матеріально-технічне забезпечення. Витрати переклали на регіони. .

Нагадаємо, що ще 13 липня американський Інститут вивчення війни повідомив, що Кремль, мабуть, доручив владі регіонів додатково набрати як мінімум по одному батальйону «добровольців». Одночасно з цим, за даними ЗМІ, у Росії також створюють підрозділи із ув'язнених, яких залучають до ПВК Вагнера. Засудженим за тяжкі злочини, особливо розбій і вбивство, пропонують стати учасниками війни в обмін на гроші та помилування.

Олег Верлан

8 серпня, 2022