Як проводять літні канікули вінничани і де відпочивати за кордоном?

Новини Вінниці / Як проводять літні канікули вінничани і де відпочивати за кордоном?

З настанням тепла, вінничани одразу ж направились відпочивати на береги місцевих водойм. Коли стало відомо про віжновлення Україною з 15 червня  міжнародного авіасполучення, любителі закордонного відпочинку одразу почали збирати чемодани та придивлятись тури та авіаквитки. Але через те, що протягом останніх тижнів в країні зростає кількість підтверджених випадків коронавірусу, іноземні країни не поспішають відкривати для вінничан свої кордони. Але є виключення…

З настанням тепла, вінничани одразу ж направились відпочивати на береги місцевих водойм. Коли стало відомо про відновлення Україною з 15 червня  міжнародного авіасполучення, любителі закордонного відпочинку почали збирати чемодани та придивлятись на тури та авіаквитки. Але через те, що протягом останніх тижнів в країні зростає кількість підтверджених випадків коронавірусу, іноземці не поспішають відкривати для вінничан свої кордони. Але є виключення…

Що стосується відпочинку у Вінниці, як і в попередні роки, люди ходять купатись на пляжі: «Гонти», «Хімік», «Центральний» та «Дружби народів». Приходять до водойми сім’ями, компаніями та парами. Хтось — засмагає, дехто — плаває, а хтось ховається від сонця під «грибочками». У воді найбільше дітей. Не дивлячись на те, що на роздягальнях висять знаки попередження, де написано, що функціонування пляжу заборонено, це не зупиняє вінничан. Вони збиратись на пляжах компаніями, аби разом поїсти та випити. 

— Люди купались і будуть купатися. Літо та спека, то як можна в квартирі сидіти? Тим паче, сьогодні вихідний, — пояснює журналісту 20хвилин вінничанин Сергій. — Більша ймовірність захворіти коронавірусом десь у транспорті, ніж тут. А про кишкову паличку взагалі не хвилююсь, бо головне воду з водойми не ковтати і мокрими руками нічого не їсти на пляжі. 

Любителі закордоного відпочинку зраділи новині, про відкриття з 1 липня кордонів для України Туреччиною. Після прильоту туди українці не зобов’язані проходити самоізоляцію чи тестування на COVID-19, але повинні мати з собою страхування, яке покриє витрати у разі інфікування коронавірусом.

Після повернення додому українцям також не потрібно буде проходити самоізоляцію, тому що Туреччина входить до переліку країн «зеленої» зони.

Ще однією країною, яка готова приймати українців з 1 липня, став Єгипет. Туристи зможуть потрапити на відпочинок до трьох курортних провінцій — Південний Синай (Шарм-ель-Шейх), Червоне море (Хургада) та Марса Матрух (північне узбережжя Єгипту). Однак після повернення з подорожі в Україні потрібно пройти 14-денну самоізоляцію або здати ПЛР-тест на коронавірус. Якщо результати будуть негативними, то людину звільнять від карантину.

Також з 1 липня кордони відкривають Хорватія, Чорногорія та Північна Македонія, однак доїхати туди на авто не вийде, адже кордони більшості країн ЄС залишаються закритими. Єдиний варіант — польоти.

Для в’їзду в Хорватію достатньо показати бронювання номера у будь-якому офіційно зареєстрованому готелі або гостьовому будинку на території країни. Після повернення додому українцям не потрібно проходити самоізоляцію.

Для відвідин Чорногорії потрібно мати з собою негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, зробленого в акредитованих лабораторіях. Тесту має бути не більше ніж 48 годин на момент перетину кордону. Після повернення самоізоляцію проходити не потрібно.

Північна Македонія відкрила аеропорти у Скоп'є та в Охриді з 1 липня. Після повернення українцям потрібно пройти самоізоляцію або зробити тест на коронавірус.

Також з 1 липня авіасполучення з Україною відновила Польща. Там перестало діяти обмеження, яке зобов'язувало авіаперевізників продавати не більше 50% місць в літаку. До та з Польщі літатимуть Wizz Air та LOT. Після повернення з країни не потрібно самоізолюватися.

До Сербії українці можуть подорожувати без обмежень, а до Словенії — за умови проходження 14-денного карантину. Після повернення проходити самоізоляцію не потрібно.

Відвідати українці можуть і Білорусь, але теж за умови 14-денного карантину після в'їзду в країну. Пройти ще один двотижневий карантин громадянам доведеться і після повернення з Білорусі.

Крім того, можна подорожувати до Казахстану. Там вони повинні показати довідку про негативний результат тесту на коронавірус, пройти тести на COVID-19 у Казахстані або пройти 14-денний карантин. Після повернення українці мають пройти самоізоляцію або здати тест на COVID-19.

Що очікує вінничан після приїзду на довгоочікуванні закодонні пляжі? Як каже Дмитро Сєроухов - СЕО Join UP!, попит на тури в Єгипет, Туреччину та Албанію в останній тиждень активізувався, ми бачимо зростання бронювань і продажів щодня.

"Звісно, це не ті обсяги, які були до карантину. Я думаю, так відбувається через недовіру, що люди дійсно зможуть полетіти з 1 липня", - зазначає експерт.

Чи зміняться ціни на тури?

"Поки що нам вдається зберегти рівень цін, який був до карантину, він не росте. У такій ситуації опинилися не лише туроператори, а й готелі та авіакомпанії в усіх країнах, тому всі зараз націлені на те, щоб максимально швидко відновити попередні обсяги й туристичні потоки. Тому ми з партнерами шукаємо способи оптимізувати ціни, щоб бути більш привабливими для туристів", - каже пан Дмитро.

Якими будуть нові заходи безпеки?

"У всіх країнах зараз вводять нові заходи безпеки у сфері туризму. Якщо взяти приклад Єгипту, то на сьогодні максимально дозволене завантаження готелів – 50% Це зроблено для того, щоб скоротити кількість туристів, які можуть одночасно перебувати в готелі, і так зменшити кількість контактів.

На пляжі зони між лежаками збільшать до 1,5 метра, харчування буде у форматі шведського столу, але не у класичному його розумінні: люди не зможуть набрати для себе їжу самостійно, це робитиме персонал готелю. Так знижуються ризики зараження. Також у готелях постійно проводитимуть додаткові дезінфекційні обробки, а у приміщеннях розмістять санітайзери.

Екскурсії в Каїр та Ізраїль не здійснюються, інші проводяться невеликими групами.

За українським законодавством, до складу пакетного туру має входити поліс медичного страхування, що містить у собі нещасні випадки. Медичне страхування покриває в тому числі вірусні захворювання, яким є COVID-19. Тому якщо в туриста виникне необхідність здати тест на коронавірус і це відбуватиметься за рішенням медиків тієї країни, де він перебуває, – йому зроблять тест. За результатами буде ухвалюватися рішення про необхідність подальшого лікування. Усе це покривається страхуванням, додатково платити не потрібно. Також воно покриває купівлю зворотного квитка у випадку, якщо туристу знадобилося лікування й воно не закінчилося до дати запланованого повернення додому", - додає Сєроухов.

У свою чергу співзасновниця TPG Олена Бойко додає:

"Нещодавно відновилися продажі турів в Албанію, і вже з 1 липня ми полетимо в цю країну. Також запустили продажі турів у Хорватію.

Ті обсяги продажів, які є зараз, неможливо порівняти з тими, які були до карантину. Раніше за день ми відправляли приблизно 1000 туристів у високий сезон на різні напрямки, у звичайному житті – 600 людей. Це той обсяг, який дозволяє рухатися вперед і відкладати резерви, за які ми існуємо на карантині, тестувати нові напрямки. Зараз ми маємо разові продажі. Для туроператора до 30 заявок на день – це не продажі взагалі".

Що стосується нових заходів безпеки, то необхідно знати, що, до аеропорту потрібно буде приїжджати раніше, ніж за дві години, адже буде обов’язкове дотримання дистанції, масковий режим, температурний скринінг, і це потребуватиме більше часу. Люди, які проводжають пасажирів, не зможуть заходити в аеропорт.

Біля входу на борт літака також мірятимуть температуру. У літаку система вентиляції влаштована так, що люди не наражаються на небезпеку, навіть якщо в салоні раптом буде хворий або переносник вірусу. Деякі компанії вимагають, щоб увесь час протягом польоту люди перебували в масках, а, наприклад, МАУ каже, що не пускатиме пасажирів із ручною поклажею, окрім жіночих сумочок чи з дитячим харчуванням.

Змінюється розсадження під час трансферів: в автобусах туристи сидітимуть у шаховому порядку, тому якщо раніше в один трансфер уміщалося майже 40 людей, то тепер їх буде 20.

"На рецепції зможе перебувати обмежена кількість людей під час заселення. Раніше говорили про те, що кімнати заселятимуть через одну, проте за останньої інформацією, такої норми не буде.

Усі елементи декору – такі як маленькі подушки – приберуть. У готелях не видаватимуть халати. Прибиральниці в жодному разі не зможуть заходити в номер, коли там перебувають гості.

Їжа на шведському столі лежатиме за скляними перегородками, перед ними буде обмежувальна лінія. Люди не зможуть самостійно набирати їжу в тарілки, це робитимуть офіціанти, але брати їжу можна буде так само в необмеженій кількості.

Щодо проведення екскурсій, поки що точної інформації немає, думаю, що все залежатиме від формату. Наприклад, у нас є пішохідна екскурсія Прагою, коли люди приходять на точку збору, отримують одноразовий навушник і йдуть за гідом. Усе це відбувається на вулиці на безпечній відстані, тому така екскурсія можлива.

Якщо ж ідеться про таку екскурсію, як поїздка в Туреччині в Памуккале, куди треба їхати автобусом 6 годин, то поки що такі формати не плануються", - уточнює пані Олена.

Як розвиваються подорожі Україною? Наразі вони поділені на три основні вектори.

МОРСЬКА УКРАЇНА: Грибівка, Коблево, Затока, Кирилівка тощо. Цей напрямок користується популярністю зараз. Зрозуміло, що не так масово, як було раніше, але все одно продажі є.

САНАТОРНО-КУРОРТНЕ ЛІКУВАННЯ. Зараз цей напрямок несезонний.

ЕКСКУРСІЙНІ ТУРИ У ГРУПАХ, наприклад, на день до Умані чи на тиждень у Карпати.

Але про внутрішній туризм наше видання напише пізніше.