Як постачальнику зрозуміти, який тендер краще обрати для участі

Новини Вінниці / Як постачальнику зрозуміти, який тендер краще обрати для участі

Коли новачки у тендерах вперше заходять на будь-який торговий майданчик, то від кількості закупівель може голова піти обертом. Дійсно, в електронній системі Prozorro кожного дня оголошуються сотні нових тендерів.

Коли новачки у тендерах вперше заходять на будь-який торговий майданчик, то від кількості закупівель може голова піти обертом. Дійсно, в електронній системі Prozorro кожного дня оголошуються сотні нових тендерів.

Перший інтуїтивний крок - це відфільтрувати загальний перелік за предметом закупівель. Це здається логічним: якщо ми постачаємо меблі, то нам потрібні закупівлі саме меблів, а не чогось іншого.

Але на практиці цього може бути не достатньо, щоб вибрати саме той тендер, у якому ваші шанси на перемогу найвищі. Припустимо, ми відібрали закупівлі меблів, та їхня кількість понад 50. Як зрозуміти, на якому з цих тендерів варто сфокусуватись? Чи є якісь інші орієнтири, які допоможуть з вибором?

Експерти майданчика zakupki.prom.ua рекомендують взяти до уваги наступні запитання.

Коли закінчується прийом пропозицій? Якщо до кінця залишається година, то ви просто не встигнете вивчити умови закупівлі та підготувати пропозицію. Тому краще не витрачати час на перегляд такого тендеру та переходити до іншого.

Чи зможе ваша пропозиція відповідати усім вимогам замовника? Може скластися ситуація, коли ви почали готувати пропозицію, а потім прочитали на останній сторінці документації про вимогу, яку не в змозі виконати.

Аби не витрачати зайвий час, краще спочатку ретельно вивчити всі сторінки документації та додатки до неї та чітко зрозуміти - чи зможете ви виконати вимоги замовника.

Навіть якщо якась вимога здається вам незначною, ні в якому разі не ігноруйте її. Адже у замовника буде аргумент для дискваліфікації.

Якщо у документації вам щось незрозуміле, краще перепитати у замовника.

Чи вигідно вам брати участь у цьому тендері? Подивіться на суму закупівлі та кількість одиниць товару. Пам’ятайте, що це лише стартова ціна, яка буде знижуватися в ході аукціону. Тому краще заздалегідь прорахувати, нижче якої ціни вам знижуватися економічно недоцільно.

Розробити власну стратегію поведінки під час аукціону вам допоможе Тренажер аукціонів від Zakupki.Prom.ua. Це безкоштовний інструмент, завдяки якому ви зрозумієте, що таке власне аукціон та як він відбувається.

Щоб приблизно оцінити, на скільки може знизитися ціна, ви також можете подивитися аналогічні закупівлі конкретного замовника.

Крім того при розрахунках потенціал прибутковості закупівлі не забудьте про витрати на доставку товару.

Чи є у вас в наявності потрібна кількість товару? Припустимо, що вас цікавить тендер на закупівлю 1000 стільців. Перед тим, як готувати пропозицію, краще уточнити наявність такої кількості на вашому складі.

Або узгодити з керівництвом, чи зможе ваше підприємство виробити необхідну кількість товару у той строк, що вимагається у закупівлі.

Чи влаштовують вас умови оплати? Державні замовники переважно працюють на умовах післяплати. Але кількість днів може відрізнятися: 10, 30, 60, 90 днів та ін.

Який тип у закупівлі, яка вас цікавить? В системі Prozorro існує певна кількість типів закупівель, кожна з яких має свої нюанси. Наприклад, деякі постачальники вибирають відкриті торги, тому що там є можливість подати скаргу в Антимонопольний комітет України.

Проте якщо ви вперше берете участь у тендері, зверніть увагу на спрощені закупівлі. Вони менші за бюджетом, а отже і ціною участі. Ви можете подати пропозицію одразу в декілька закупівель і таким чином мінімізувати ризик поразки. Крім того, у спрощеній закупівлі менше вимог і перелік документів коротший.

Сподіваємося, що ці поради допоможуть вам вибрати переможний тендер. Бажаємо успіхів!

admin

10 березня, 2021