Як на Вінниччині ставляться до розпаду СРСР, перейменуванню топонімів та Революції Гідності

Новини Вінниці / Як на Вінниччині ставляться до розпаду СРСР, перейменуванню топонімів та Революції Гідності

Російська агресія дещо змінила світогляд українців і ставлення до радянського минулого. Проте зарано казати, що на «тиловій» Вінниччині та у охоплених полум’ям війни східних регіонах люди відчули на сто відсотків, чому путінський чобіт прийшов та зруйнував їхній дім.

У 2022 році більшість українців в усіх регіонах (73%) позитивно оцінили розпад Радянського Союзу. Водночас близько 12% оцінюють цю історичну подію негативно, а ще 15% не визначилися зі своїм ставленням. Про це свідчать результати опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

На жаль, соціологи не відокремлювали думку у кожній області. Дані зібрані по макрорегіонам. Вінниччина увійшла у «Центр». Тож проаналізуємо ставлення жителів центральних регіонів, адже узагальнені відсотки максимально співпадають з настроями саме вінничан. 

Отже, за радянським минулим сумують понад 10% жителів регіону. А розпад поганим явищем вважають майже третина опитаних.

Більше того, 10% негативно ставляться до засудження комуністичного тоталітарного режиму.

Далі. Вінниця на другому місці за кількістю перейменувань топонімів, пов’язаним з російським чи радянським минулим, а понад 10% проти такого…

А Революцію Гідності «незаконним держпереворотом» вважають понад 20%.

Автори дослідження кажуть, що у порівнянні з 2020 роком загальна кількість тих, хто негативно ставиться до тоталітаризму збільшилась на третину. Але процес йде повільно.