Як на Вінниччині ДТЕК Ахметова «змусили» апаратом ШВЛ допомогти

Новини Вінниці / Як на Вінниччині ДТЕК Ахметова «змусили» апаратом ШВЛ допомогти

«Апарат штучної вентиляції легенів (ШВЛ) високого класу для Вінницької обласної клінічної інфекційної лікарні передали від «Фонду Ріната Ахметова». Про це у Facebook вчора, 1 грудня написав голова Вінницької ОДА Сергій Борзов. Проте він «приховав» деякі деталі…

«Апарат штучної вентиляції легенів (ШВЛ) високого класу для Вінницької обласної клінічної інфекційної лікарні передали від «Фонду Ріната Ахметова». Про це у Facebook вчора, 1 грудня написав голова Вінницької ОДА Сергій Борзов. Проте він «приховав» деякі деталі…

Про все по черзі. По-перше, Вінницької обласної клінічної інфекційної лікарні де-юре не існує. Відповідного рішення про перейменування облрада, як власник, не приймала. Хоча ідея С.Борзова про створення такого закладу на базі СНІД-центру заслуговує на повагу.

Очільник області у дописі зазначає, що «відсьогодні в лікарні є вісім ШВЛ: 2 високого класу, 5 середнього класу, 1 низького класу». Чи багато лікарень, де лікують «коронахворих», здатні похизуватися таким потужним «набором»?.. Ймовірно, заклад найближчим часом планують зробити базовим для лікування таких пацієнтів.  

«Країни, області, міста – всі на самозбереженні. Медичні товари стали дефіцитом», - пише губернатор, наче забуваючи про те, що на рівні держави кажуть про майже 100%-у забезпеченість усім необхідним.

Це друге… В уряді кажуть про інше. Мабуть, у даному випадку потрібно було подякувати спонсорам, тому С.Борзов вказує, що «корпоративна соціальна відповідальність вже стала обов'язковою частиною стратегії будь-якої великої компанії».  

«Тому я вдячний сьогодні за подарунок для інфекційного відділення обласного СНІД-центру. Це апарат штучної вентиляції легень від благодійного «Фонду Ріната Ахметова», який об’єднав зусилля самого фонду, бізнесу і компанії ДТЕК, а також громадську організацію «Рада людей» та товариство «Сучасна лікарня».

ШВЛ - це необхідна складова надання медичної допомоги хворим на корорнавірусну хворобу. Подарований апарат високого класу - його вартість понад 600 тисяч гривень.

До речі, у травні від «Фонду Ріната Ахметова» Вінницька область отримала 2875 експрес тест-систем для оперативного та своєчасного обстеження медичних працівників екстреної медичної допомоги», - додав пан Сергій.

Тепер про третє. Структури Р.Ахметова переважно піклуються соціальними питаннями у східних регіонах. Є певний поділ. За Вінниччину відповідають інші «великі компанії». За неофіційною інформацією, ДТЕК «підштовхнули» до надання «гуманітарної допомоги» через певні ускладнення, на які може вплинути влада, у Ладижині. Аби їх уникнути, фонд «погодився» передати дороговартісну техніку. Так, це припущення. Його документальне підтвердження редакція розраховує отримати найближчим часом.

А що у цьому поганого, якщо бізнесу «нагадують» про те, щоб «об’єднати зусилля»? Відповідь на це питання в іншій площині.