Як минулі роки святкували День міста у Вінниці

Новини Вінниці / Як минулі роки святкували День міста у Вінниці

Сьогодні, 9 вересня Вінниця святкує 660-річчя. Звісно, дата умовна, її пов’язують з першою літописною згадкою за часів литовських князів, коли навколо поселення почали будувати мур-фортецю. Федів Коріатович був тим засновником міста. А от вперше у часи незалежної України День міста у Вінниці святкували з масовими заходами у 1993 році, коли відзначали ювілей – 630-річчя.

До речі, у різні часи незалежності у Вінниці розглядалась можливість навіть встановлення пам’ятників князю Ольгерду, як визволителю Поділля, після походу якого почалась розбудова Вінниці, та його племіннику Федору Коріатовичу. Однак завжди не вистачало коштів і бажання.

Нещодавно NaПарижі писав, що після завершення війни у Вінниці може з’явитися пам’ятник Миколі Оводову – міському голові початку ХХ сторіччя, при якому було створено «обличчя» середмістя.

Тепер про святкування. Містяни звикли, що цей день пішохідною стає Соборна. У минулі роки вулицю прикрашали живими скульптурами, атракціями, музикою, інтерактивними майданчиками, фуд-фестами, концертами, виставками, а вінничан розважали зіркові гості.

Традиційно до Дня Вінниці у місті завершували якісь будівництва чи створювали нові об’єкти або локації. У 2005-му, до Дня Вінниці, на майдані Незалежності відкрили скульптуру «Пісня», а на розі Соборної і тодішньої вулиці Козицього (сьогодні Оводова – Авт.) – Алею зірок (не Голлівуд, звісно, але у нас теж така була).

Серед заходів у 2007 році був Муніципальний парад «Ми – Вінничани», який очолив тодішній мер Вінниці Володимир Гройсман та почесні гості. Сам парад пройшов на «ура». У ньому взяли участь майже 5 тисяч учасників, хоча попередньо організатори планували 3 тисячі. У Центральному парку відкрили «Алею закоханих», сюди ж перебрався «Камінь закоханих», який раніше був на Театральній площі (сьогодні майдан Небесної Сотні – авт.). А саму оновлену площу, до речі, відкрили днем раніше.

У 2007 році вперше відбувся ВІННИЦІанський кинофестиваль комедійного і пародійного кіно і перша «роздача «Літаючих слонів» (відзнаки-статуетки). Для Вінниці цей фестиваль став традиційним, для України – унікальним і уже міжнародним.

У 2008 році день народження був щедрим на «подарунки»: реконструйовані сквер Пирогова і площа Європейська. Прозорий офіс вінницької мерії, який ми знаємо, у такому вигляді був відкритий теж у 2008-му. Повністю реконструйований перший поверх мерії – зі скла, без штор і перестінків.

2009 року День Вінниці був танцювальний і карнавальний: серед гостей іменитий Григорій Чапкіс, відомі Влад Яма й Олександр Лещенко.

«Епоха оптимізму» – саме таку тему обрали для святкування Дня Вінниці у 2012 році. Так поетично називають епоха модерну (це часовий проміжок від 1900 по 1914 рік). Саме в цей період, перед І-ю Світовою війною Вінниця і стала тією Вінницею, яку ми знаємо. З’явились будинки авторства архітектора Артинова, трамвай, театр, запрацювала на повну потужність залізниця. Тому черговий День міста організатори вирішили присвятити епосі модерн. Атмосфера свята була відповідною. На вулиці можна було зустріти персонажів міського життя початку 20-сторіччя: дворянство, купецтво, гімназисти, двірники, газетярі, хлопці, що чистять взуття. А ще історичних персонажів, видатних вінничан, таких як хірург Микола Пирогов чи архітектор Григорій Артинов, і спитати їх, що вони думають про сучасну Вінницю.

А от у 2017 року до Дня Вінниці завершилась реконструкція площі Ліверпуль, а у Центральному парку – нова локація – міні-Вінниця. Офіційне ж святкування тогоріч набуло особливого масштабу завдяки візиту найперших осіб держави – президента Петра Порошенка, спікера парламенту Андрія Парубія, прем’єра Володимира Гройсмана, депутатів та близько 60-ти представників іноземних делегацій. Зірковий час для міста…

У 2018 році Вінниця отримала символічні церемонійні печатки. Вони стали останнім елементом повного комплекту міських клейнодів, які вперше показали вінничанам на День міста. Церемонійні печатки, виготовлені у вигляді великого герба Вінниці. У підніжжі фігурок лицаря і козака – печатки. Одна – міського голови, друга – власне, церемонійна.

Коллар міського голови – виготовлений у 2007 році. Символічний ключ від міста – у 2009. Печатки – у 2017-му. Щоправда того року на виставці міських клейнодів не вистачало ще одного важливого предмета – хоругви, прапора. Його вирішили не виносити через дощ, який все ж не зіпсував святковий настрій.

До Дня міста у 2019 році завершили масштабну реконструкцію вулиці Замостянської. Ще раніше місто отримало оновлений проспект Космонавтів із «сухими» фонтанами. Це теж була масштабна і тривала реконструкція. Площу біля літака на Космонавтів назвали ім’ям Героя України – пілота Костянтина Могилка.

З нагоди Дня міста 2021 року на Замковій горі замайорів найбільший прапор Вінниці, а сам майданчик зазнав наймасштабнішої реконструкції за сотню років. Тепер це нова цікава локація та сквер.  

Нині нові реалії. Але все ще буде - після Перемоги!

Олеся Рудницька

9 вересня, 2023