Як і в яких приватних медичних закладах Вінниччини можна отримати безоплатні послуги?

Новини Вінниці / Як і в яких приватних медичних закладах Вінниччини можна отримати безоплатні послуги?

На Вінниччині чудові комунальні медичні заклади, тому окремі їх працівники у вільний час приймають у приватних. Не завжди пацієнти мають змогу платити, щоб йти до приватників. Проте виявляється, навіть там не все за гроші. Окремі послуги можуть бути безоплатними для відвідувачів.

Як пояснюють у пресслужбы Міністерства охорони здоров'я, є кілька способів дізнатись, які приватні медичні центри співпрацюють з НСЗУ та які послуги вони надають безоплатно:

  • безпосередньо в медичних закладах, які мають відповідні наліпки на дверях;
  • за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77;
  • на сайті НСЗУ на дашборді «Укладені договори про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій».

Для цього треба обрати у фільтрах населений пункт, тип власності (приватна та/або ФОП), вид допомоги (первинна, спеціалізована, COVID-19). А також напрям – конкретний пакет медичних послуг.

Перелік закладів, який відповідатиме запиту пошуку, з'явиться на карті та в таблиці під картою разом з їхніми контактами. На Вінниччині, наприклад, таких приватних закладів – 10 і ще 19 – ФОПів.

Але щоб уточнити, чи працює потрібний спеціаліст у певному медичному центрі, необхідно зателефонувати до закладу.

 

Що потрібно для того, щоб отримати спеціалізовану допомогу у приватній клініці безоплатно?

Щоб потрапити безоплатно на прийом до вузького спеціаліста, наприклад, щоб пройти обстеження чи ранню діагностику онкологічних захворювань в приватному закладі, потрібно мати електронне направлення. Його виписує той лікар, який бачить необхідність в обстеженні чи консультації для встановлення діагнозу або призначення лікування. Це може бути як сімейний лікар, терапевт або педіатр, так і вузький спеціаліст.

 

Чи потрібно направлення на консультацію до гінеколога або психіатра у приватному закладі?

Щоб потрапити на прийом до гінеколога, в тому числі дитячого та підліткового віку, психіатра, електронне направлення не потрібне. Головна умова, – щоб заклад мав договір з НСЗУ на відповідні послуги та необхідного фахівця. Якщо ці умови виконані, потрібно записатись на прийом, дотримуючись правил роботи центру.

 

Чи є ліміт на кількість безоплатних послуг для пацієнтів у приватних закладах чи у лікаря-ФОП?

Ні, лімітів на надання безоплатних послуг в приватних медичних закладах немає: ні для візитів, ні для кількості обстежень або аналізів. Проте пацієнти не можуть вимагати від лікаря направлення до фахівця за власним бажанням. Відвідати вузького спеціаліста безоплатно можна, лише якщо лікар бачить у цьому необхідність і видасть направлення.

 

Чи можна звернутись у комунальну лікарню, якщо електронне направлення пацієнту виписав сімейний лікар-ФОП?

Звичайно, з електронним направленням можна звернутись до лікарні будь-якої форми власності, незалежно від того, де працює лікар, що виписав таке направлення. Наприклад, якщо пацієнт або пацієнтка уклали декларацію з сімейним лікарем, що працює як ФОП, але багато років обслуговувалися в ендокринолога, що працює в комунальній лікарні, то з направленням можна записатись на прийом до ендокринолога в комунальну лікарню.