Як директорка Вінницького ОЛЦ Зайцева пояснює зростання в області кількості хворих на COVID-19

Новини Вінниці / Як директорка Вінницького ОЛЦ Зайцева пояснює зростання в області кількості хворих на COVID-19

Різке зростання минулої доби кількості виявлених на Вінниччині нових випадків захворюваності на коронавірус пов'язане як із "сезонним" фактором, так і зі збільшенням кількості протестованих людей.

Різке зростання минулої доби кількості виявлених на Вінниччині нових випадків захворюваності на коронавірус пов'язане як із "сезонним" фактором, так і зі збільшенням кількості протестованих людей. Про це у коментарі NаПарижі розповіла директорка Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України Валентина Зайцева:

- Із п'ятниці були хуртовини, матеріалів на дослідження привозили мало, тому зараз протестували багато, протестували цільовий контингент. Якщо брати за тиждень, то ці цифри не такі високі, а якщо брати окремо минулу добу, то 514 випадків - це, справді багато. Якраз у вівторок - середу прийшли матеріали, які не привозили у вихідні. Подивимось ще дані за сьогодні, а потім можна буде прогнозувати - йде зростання чи не йде. Але у нас завжди у лютому йде сезонний підйом вірусних захворювань. Більше людей звертається, більше обстежуються, тому й більше виявляється. І ще одне: пройшли день закоханих, зустрічі випускників - от і пішов підйом. Відкрили школи для всіх, тепер знову переходимо на дистанційне навчання, бо вчителі хворіють, учні приносять додому інфекцію - виходить таке "замкнуте коло".  

- Людей, які вже третій раз хворіють на COVID-19, на Вінниччині багато?

- Таких, що третій раз хворіють, у нас немає. Є повторні випадки, але із 30 тисяч захворілих ми не можемо всіх детально проаналізувати. Таку вибірку робити нереально. Це не так просто робиться - 30 тисяч хворих.  

Нагадаємо, минулої "рекордної" доби, за офіційними даними ОДА, в області було проведено 1 558 досліджень на коронавірус, попередньої доби (16 лютого) - 1 656, за понеділок, 15 лютого, - 1132, у неділю зробили 1 286 ПЛР-тестів.

Сергій Маламура

18 лютого, 2021