Ядерний шантаж: росіяни вчетверте за день обстріляли Запорізьку АЕС

Новини Вінниці / Ядерний шантаж: росіяни вчетверте за день обстріляли Запорізьку АЕС

Російські окупанти контролюють Запорізьку АЕС, намагаються «переключити» її на постачання електроенергії до Криму, а тим часом відверто шантажують весь світ «другим Чорнобилем», обстрілюючи територію станції. Лише за сьогодні, 11 серпня, здійснено вже чотири обстріли.

«Рашисти вкотре піддали обстрілам найбільшу в Україні та Європі Запорізьку атомну електростанцію. Зафіксовано п’ять "прильотів" у районі комендатури станції – безпосередньо поруч із дільницею зварки та сховищем джерел випромінювання.і території поблизу атомного об'єкта», - зазначають о 18:06 у «Енергоатомі».

На невеличкій ділянці зайнялася трава, але, на щастя, ніхто не постраждав. Однак ворог на цьому не зупинився. Ще п’ять «прильотів» сталися в районі пожежної частини, яка розташована неподалік від ЗАЕС.

«Загарбники знову поцілили на територію атомної електростанції, влучивши зовсім неподалік від першого енергоблока. Вони пошкодили насосну станцію господарсько-побутових стоків. Поблизу зафіксовано обширне задимлення. Ситуація загострюється, адже зовсім поруч розташовані джерела випромінювання та пошкоджено кілька радіаційних датчиків», - вказали у компанії.

Внаслідок обстрілів на станції не вдалося вчасно провести «перезмінку». Адже задля безпеки атомників автобуси з персоналом наступної зміни розвернули назад до Енергодара. Роботу продовжуватимуть працівники попередньої зміни.

О 17:50 в «Енергоатомі» заявили про третій за день обстріл району ЗАЕС.

«Черговим обстрілам піддали пожежну частину, розташовану за територією ЗАЕС і призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції… Цього разу постраждалих внаслідок обстрілів немає», - йдеться в повідомленні.

В «Енергоатомі» повідомляють, що «жодної пожежі, зокрема на 2-му енергоблоці ЗАЕС, про яку пишуть окупантські пабліки та російські ЗМІ, – немає».

Зауважимо, що 5 серпня в «Енергоатомі» повідомили, що російські окупанти двічі за день обстріляли територію Запорізької АЕС. Спершу було зафіксовано 3 прильоти біля промислового майданчика – ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку. Згодом росіяни вдарили по ЗАЕС з РСЗВ, влучивши снарядами поблизу одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор. А 6 серпня ввечері окупанти ракетами обстріляли Енергодар і влучили по майданчику ЗАЕС безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива.

Глави МЗС G7 оприлюднили заяву з приводу ситуації на Запорізькій атомній електростанції, у якій вимагають від Росії негайно повернути контроль над АЕС Україні.

Росія умисно запускає крилаті ракети над українськими АЕС, таким чином продовжуючи ядерний тероризм. Наслідки від радіаційної аварії на станції будуть аналогічні наслідкам від ядерного удару.

Про це сказав президент України Володимира Зеленського під час виступу на конференції північноєвропейських союзників з підтримки України.

«Ми переконані, що траєкторія крилатих ракет, якими Росія обстрілює Україну, не випадково пролягає над українськими АЕС. Все це прояви російського ядерного тероризму. Росія стала державою терористом і тримає фактично в заручних атомні станції й шантажує усіх ймовірною катастрофою», - заявив президент.

За словами Зеленського, обстрілами Росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на ЗАЕС. Наслідки такої аварії можуть бути аналогічними до застосування ядерної зброї.

«А по суті тим же, що і застосування Росією ядерної зброї, але без ядерного удару. Ніхто з нас не зможе зупинити вітер, якщо він нестиме радіацію, але ми всі з вами здатні зупинити державу-терориста»", - додав Зеленський.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав припинити бойові дії біля Запорізької АЕС. Він зазначив, що обстріли та інші провокації можуть призвести до катастрофи. Гутерріш додав, що атомна станція не може використовуватися як військова база.

«Потрібна термінова домовленість на технічному рівні щодо безпечного периметра демілітаризації, щоб забезпечити безпеку території. Я закликаю сторони надати місії МАГАТЕ негайний, безпечний і безперешкодний доступ до місця», - підкреслив генсек.

Без сумніву Росія пішла шляхом ядерного шантажу, аби змусити Україну та Захід погоджуватись на певні поступки. Директор Центру досліджень енергетики та експерт Центру оборонних стратегій Олександр Харченко переконаний, що лише «санкції проти «Росатому» і атомної енергетики, які будуть болючими для РФ, можуть впливати».

Ексзаступниця міністра закордонних справ, радниця міністра енергетики Лана Зеркаль пояснює, що «переговори з міжнародними партнерами щодо санкцій щодо «Росатому» гальмує Угорщина, яка хоче продовжити співпрацю з росіянами».

Росія збільшує інтенсивність обстрілів, діючи як завжди на підняття ставок. Можливо, у МАГАТЕ займуть більш рішучу позицію, і через «опір» росіяни змушені будуть «знати назад».

Олег Верлан

11 серпня, 2022