Ядерний шантаж: Росія погрожує зупинити ЗАЕС

Новини Вінниці / Ядерний шантаж: Росія погрожує зупинити ЗАЕС

Російське військове командування погрожує зупинити роботу найбільшої у Європі Запорізької атомної електростанції. Окупантам поки не вдається переорієнтувати її роботи на забезпечення електроенергією анексованого Криму, не вдається вмовити Захід вплинути на України та погодитися на капітуляцію, тому вчергове Москва вдається до так званого ядерного шантажу.

Російське пропагандистське агентство «РИА Новости» процитувало начальника військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ генерал-лейтенанта Ігоря Кірілова

«Звертаємо вашу увагу, що при продовженні негативного розвитку ситуації, пов'язаної з обстрілами атомної станції Україною, може бути розглянуто питання про виведення до «холодного резерву» 5 та 6 енергоблоків, що призведе до зупинки Запорізької АЕС», - заявив Кірілов.

Нагадаємо, Росія окупувала ЗАЕС ще у перші тижні війни і утримує на її території військову техніку і боєприпаси. Також неодноразово окупанти здійснювали з території ЗАЕС обстріли Нікополя, розташованого на іншому березі Каховського водосховища.

Обстрілюють росіяни також Енергодар та саму станцію, щоб «привернути увагу» до загрози, хоча й звинувачують в обстрілах ЗСУ. Оскільки ніхто у світі не вірить Москві, росіяни пішли далі. У Міноборони РФ заявили, що 19 серпня на ЗАЕС може відбутися «масштабна провокація київського режиму». Дату обрано не випадково - під час візиту генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до України.

Посилаючись на Міноборони РФ, російські пропагандисти вказують, що для підготовки так званої «провокації» українські бійці розгорнули у районі Запоріжжя пости радіаційного спостереження, а також організують тренування підрозділів територіальної оборони, артилерійської бригади та військових частин щодо дій в умовах радіаційного зараження місцевості.

Саме тому кремлівська пропаганда зосереджує увагу на тому, що 19 серпня ЗСУ завдадуть артилерійських ударів по території ЗАЕС із Нікополя, а потім продемонструють ліквідацію наслідків аварії на АЕС.

Зазначимо, що ситуація на найбільшій атомній електростанції Європи почала стрімко погіршуватися з минулої п’ятниці. Окупанти вже кілька разів обстріляли Запорізьку АЕС. Попередньо вказувалось, що кінцевою метою росіян є відключення станції від енергосистеми України та початок крадіжки української електроенергії. Проте наразі, на фоні провалів військових операцій на півдні України, можна казати про більш далекосяжні мотиви, а саме шантаж і спробу досягти перемир’я та зменшення військової допомоги ЗСУ з боку НАТО.

Олег Верлан

18 серпня, 2022