Ядерний шантаж Росії: Енергодар та ЗАЕС знеструмили після обстрілів

Новини Вінниці / Ядерний шантаж Росії: Енергодар та ЗАЕС знеструмили після обстрілів

Протягом місяця російські окупанти відверто шантажували світ ядерною загрозою через обстріли Запорізької АЕС та провокації. Наразі в Енергодарі сталась критична ситуація.

Сьогодні внаслідок ворожих обстрілів місто повністю залишилося без світла та води. Про це повідомив Дмитро Орлов, міський голова Енергодара.

На території Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ «Дніпровська». Про це повідомляє Держатомрегулювання. Зазначається, що відключення повітряної лінії сталося сьогодні о 12:12.

Внаслідок цієї події енергоблок № 5 ВП «ЗАЕС» відключився від мережі з подальшим спрацюванням аварійного захисту, а енергоблок № 6 був переведений на живлення власних потреб. О 12:29, після відновлення працездатності повітряної лінії «Дніпровська», 6-ій енергоблок було підключено до мережі. Однак о 14:14 відбулось повторне відключення повітряної лінії.

Після цього енергоблок №6 відключився від мережі з подальшим спрацюванням аварійного захисту. Зазначається, що зауваження до роботи автоматики та систем безпеки відсутні.

Колишній нардеп Ігор Мосійчук припускає, що на 6-му блоці могла статися аварія. Існує ймовірність витоку радіації.

Нагадаємо, жителі окупованої території Запорізької та Херсонської областей сьогодні залишилися без електроенергії.

Ввечері Орлов зазначив, що «завдяки працівникам комунальних підприємств та фахівцям Запорізької ЗАЕС в Енергодарі почалося відновлення електропостачання», а «після завершення цього процесу розпочнеться підключення каналізаційно-насосної станції. І наступним кроком стане відновлення роботи свердловин на питному водозаборі».

«Сьогодні, 25 серпня 2022 року, через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська». Три інших лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час рашистських обстрілів. Внаслідок цього два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі. Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції», – заявили в Енергоатомі.

Наголосили, що потреби АЕС в електроживленні забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв'язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС. 

«Зауважень до роботи автоматики і систем безпеки наразі немає. Ведуться пускові операції з підключення одного з енергоблоків до мережі», – повідомили в Енергоатомі.

Щодо ситуації навколо ЗАЕС президент Володимир Зеленський вважає, що небезпека ядерної катастрофи «становить майже сто відсотків».

Станцію має відвідати МАГАТЕ, але до 5 вересня. Тоді ядерним інспекторам нададуть ширші повноваження, ніж планувалося спочатку.

Минулого тижня росіяни заявили, що можуть розглянути питання про виведення в «холодний резерв» енергоблоків №5 і №6, що призведе до зупинки Запорізької атомної електростанції.

Олег Верлан

25 серпня, 2022