Яблука від 3 гривень, цибуля від 8: вінничани влаштували аншлаг на заключному жовтневому ярмарку

Новини Вінниці / Яблука від 3 гривень, цибуля від 8: вінничани влаштували аншлаг на заключному жовтневому ярмарку

Якщо 24 жовтня на ярмарку сільгосппродукції у Вінниці на вулиці Келецькій поблизу ТЦ «Park Plaza» було достатньо вільно, то 30-го містяни прокинулися вранці, аби «затаритися» овочами, фруктами, олією, яйцями… Не лякали вінничан навіть черги, адже товар продавався на кілька гривень дешевше, ніж у мережах супермаркетів чи на ринках.

Заключний «фруктово-овочевий ярмарок» запропонував вінничанам великий вибір цибулі різних сортів по ціні 8-9 грн./кг. До речі, напередодні містяни жартували, що цибуля зникла на «Привокзальному», оскільки її повезли на «Вишеньку»… Можливо, це і не жарт був. Менш ніж сітку, а це близько 20 кілограмів, цибулю у нас «на зиму» не беруть. Якщо не тяжко нести, то і дві-три сітки купляють.

Щодо картоплі, то ціна у 5 гривень за кіло для «Вишеньки» у дивину, адже на ринках та супермаркетах вона коштує значно дорожче. Цього разу, як і минулого, покупцям її пропонували у великому асортименті, а ажіотажу вже не було.

Яблук теж було багато – різних сортів і різної вартості. «На компот» дрібненькі пропонували по 3 грн., такі, щоб зараз їсти – по 5-6, «на зиму» - по 8-10.

Активно купували вінничани капусту по 4-5 грн./кг і моркву по 8-9 на закваску.

Довжелезні черги стояли за яйцями, олією та хлібобулочними виробами «з районів». Перші позиції продавали на кілька гривень дешевше, ніж у торговій мережі, а останні рідко побачиш у Вінниці, тому містяни себе балували «завізними» булочками.

Що кидається в очі? Не дарма все ж таки попри всі «ковідні» небезпеки організували ярмарки. Люди були чемні, майже усі в масках, іноді навіть про соціальну дистанцію згадували, але звісно не в черзі, коли от-от маєш спілкуватися з продавчинею. Це перше.

Друге. Якщо за тиждень провести ще один ярмарок – і товару, і покупців було б ще більше.

Третє – ціни. Вони насправді демократичніші, ніж люди щодня бачать на «Вишенці». З такими заходами для багатьох пенсіонерів відпадає потреба для економії кількох десятків гривень вранці їхати на «оптовий ринок» до вокзалу. А це вільні місця у тролейбусі та трамваї для працюючої частини населення.   

Олег Верлан

30 жовтня, 2021