"Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / "Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)

"Восьме березня - це не про тюльпани". Під таким загальним гаслом сьогодні у Вінниці на Європейській площі зібралося близько пів сотні активісток та активістів різних громадських об'єднань та просто небайдужих вінничан і вінничанок.

"Восьме березня - це не про тюльпани". Під таким загальним гаслом сьогодні у Вінниці на Європейській площі зібралося близько пів сотні активісток та активістів різних громадських об'єднань та просто небайдужих вінничан і вінничанок.

Учасники акції в руках тримали плакати із промовистими написами: "Квіти - клумбам, права - жінкам", "Весна іде - права несе", "Рівність - традиційна цінність" тощо. Окремо наголошували: "Я - не з ребра!".   

Одній з ініціаторок акції Світлані Дубині до душі, каже, найбільше припало гасло: "Я б святкувала. Було б що...". А сьогоднішню акцію лідерка ГО "Вісь" називає першим цивілізованим відзначенням Дня боротьби за права жінок у Вінниці.

"Я хотіла б святкувати 8 березня, але мені важко святкувати, коли я знаю, що кожну п'яту жінку в Україні б'є її чоловік чи партнер. Якось мені не дуже святкується. Мені дуже важко святкувати, коли знаю, що в умовах пандемії і цих всіх карантинів вдвічі зросла інтенсивність насильства щодо жінок, дівчат і дівчаток. І, взагалі, цього року ООН 8 березня якраз і відзначає як день, коли відстоюються права жінок, дівчат і дівчаток саме в умовах пандемії", - говорить Світлана Дубина.

Депутатка Вінницької облради Вікторія Родінкова також взяла до рук плакат із написом: "Бунтуй, кохай, права не віддавай!". Відома вінничанка розповіла: у неї в родині із гармонією все гаразд, але так пощастило далеко не всім:  

"Молоді жінки часто не розуміють і молоді чоловіки в сім'ях живуть такими стереотипами, коли, дійсно, чоловік хоче домінувати. Для мене це було неприпустимо і я завжди боролася за свої права, в тому числі й всередині родини. Тепер у нас в родині гармонія. Комусь не хочеться свята 8 березня - хай це буде так. Комусь хочеться - святкуйте, але хай це буде твій вибір, той, від якого ти отримуєш задоволення. Якщо хочеш готувати - готуй, але ти повинна від того отримувати задоволення. Будь-що роби, але хай це буде твій свідомий вибір, хай це буде твоя чиста воля".  

До речі, участь в акції взяли не лише жінки. Чоловіки, які прийшли на "жіночий марш", запевняють: від рівності і в житті, й в професійній діяльності та в стосунках виграють усі. В тому числі - суспільство, яке так хоче вважатися цивілізованим.

Новини Вінниці / "Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Я - не з ребра!": у Вінниці жінки й чоловіки вийшли на центральну площу міста, щоб нагадати про зміст свята 8 березня (ФОТО, ВІДЕО)
Сергій Маламура

8 березня, 2021