«War & Peace»: виставку у Вінниці художник Олександр Никитюк відкрив «кривавим» перформансом

Новини Вінниці / «War & Peace»: виставку у Вінниці художник Олександр Никитюк відкрив «кривавим» перформансом

У вінницькій «Галереї ХХІ» 9 червня художник Олександр Нікітюк презентував авторський експозиційний проект — «War & Peace». На відкритті експозиції проєкту митець запропонував публіці відчули сенс виставки через перформанс з червоною фарбою білій тканині та паперу.

«Хотів сказати, що не потрібно нам війн, не потрібно руйнувань, але вони все одно відбуваються. І про це ця виставка. Ми маємо замислитись, чи впливає філософська, гуманітарна думка на суспільство, на наші дії, на наші бажання. Або це ми можемо впливати самі не те щоб навколо не було війн», – пояснив перформанс художник.

Концепція проєкту полягає у тому, що у часи повномасштабної війни майже кожен з нас ставив собі питання: «Як це стало можливим в ХХІ сторіччі? Невже людство й дотепер не дозріло до можливості мирного співіснування?».

Озираючись на історичні паралелі, ми розуміємо, що історія людства переплетена з історією війн та насильства. Війни були притаманні для усіх людських цивілізацій і усіх форм економічних відносин, що існували та існують на землі. Нинішня війна до того ж суто цивілізаційна.

За підрахунками дослідників Weslean College (Веслін коледжу), починаючи з 3600 року до нашої ери у світі відбулося приблизно 14600 війн, в результаті яких загинуло понад 3 мільярди осіб.

Проблеми війни і миру завжди хвилювали багатьох мислителів усіх часів і народів. Але жодна прогресивна гуманітарна концепція, на жаль, не завадила виникненню нових війн в сьогоденні.

Проєкт можна вважати особистою реакцією автора на війну в Україні та її наслідки, які людство допустило попри весь цивілізаційний досвід свого розвитку. Це роздуми мистецькою мовою про гіпотетичну можливість чи неможливість впливу філософської гуманітарної думки на схильність людства до військових конфліктів.

Експозиція триватиме до 22 червня

Новини Вінниці / «War & Peace»: виставку у Вінниці художник Олександр Никитюк відкрив «кривавим» перформансомНовини Вінниці / «War & Peace»: виставку у Вінниці художник Олександр Никитюк відкрив «кривавим» перформансомНовини Вінниці / «War & Peace»: виставку у Вінниці художник Олександр Никитюк відкрив «кривавим» перформансомНовини Вінниці / «War & Peace»: виставку у Вінниці художник Олександр Никитюк відкрив «кривавим» перформансомНовини Вінниці / «War & Peace»: виставку у Вінниці художник Олександр Никитюк відкрив «кривавим» перформансомНовини Вінниці / «War & Peace»: виставку у Вінниці художник Олександр Никитюк відкрив «кривавим» перформансомНовини Вінниці / «War & Peace»: виставку у Вінниці художник Олександр Никитюк відкрив «кривавим» перформансомНовини Вінниці / «War & Peace»: виставку у Вінниці художник Олександр Никитюк відкрив «кривавим» перформансомНовини Вінниці / «War & Peace»: виставку у Вінниці художник Олександр Никитюк відкрив «кривавим» перформансом