Виставку політичних карикатур організували у Вінниці на погашенні патріотичних марок

Новини Вінниці / Виставку політичних карикатур організували у Вінниці на погашенні патріотичних марок

Сьогодні, 28 липня, у приміщенні креативного простору «Артинов» у Вінниці презентували виставку робіт Міжнародного конкурсу карикатур «Російський військовий корабель, йди…!». Це понад дві сотні унікальних, гострих і сатиричних реакцій художників та ілюстраторів на тему російсько-української війни.

Ідея конкурсу народилася в Одесі та Миколаєві – містах, котрі нині є південними форпостами війни і які приймають на себе тяжкий удар, захищаючи всю державу від жорстокої і кривавої російської агресії. Роблять це також силою висміювання агресора.

Про це повідомляє офіційний туристичний сайт Вінниці.

Участь у конкурсі взяли 45 художників із 15 країн світу, які загалом подали до 500 робіт.

Експозиція вже побувала у багатьох містах України, у Словаччині і навіть на полярній станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. А Вінниця стала 20-м містом, куди привезли частину робіт. Далі виставка поїде в інші міста України та ЄС, зокрема до Страсбургу, де базується Рада Європи.

На карикатурах можна побачити російського диктатора у вигляді скорпіона з ракетою-жалом чи курки з ядерною кнопкою, кровожерних і потворних російських солдат, недолугість і небезпеку російської пропаганди, заклик бойкотувати РФ і підтримувати Україну, наші символи (привид Києва, конотопські відьми, бойові фермери…), героїчний опір українців, віру в перемогу України і відсутність майбутнього у росіян.

«Незважаючи на те, що зараз наша посмішка така гомерична трохи, саркастична, я не приховую, що в всередині мене немає радості, – зазначила Тетяна Чичкалюк, координаторка мандрівної виставки та голова Асоціації лідерів туризму Миколаївської області. – Але я щиро вірю, що мине небагато часу, і ми з вами зберемося на нашому сонячному узбережжі, і там щиро будемо сміятися, будемо пити наше коблевське вино, радіти один одному, нашому морю, і будемо дивитися на нові кораблі, які побудують миколаївці».

Цікаво й те, що у нашому місті виставку розширили карикатурами відомого вінницького художника Олександра Никитюка, який з початку повномасштабного вторгнення рф творить у жанрі політичної сатири, висміюючи росіян.

«Ця виставка, напевно, – те, що зараз потрібно, щоб світ без жодного перекладу міг побачити (в карикатурах), як рашисти вчиняють геноцид українського народу, як ми мужньо боремося, і як поруч нас наші друзі та наші партнери, які допомагають», – зазначила заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович. «Я думаю, що багатьох людей ця виставка вразить в серце. І, можливо, коли вона буде за кордоном у Євросоюзі, ще більше людей зрозуміють, які почуття та емоції ми відчуваємо, і якою жорстокою ціною дається нам ця війна. Важливо, що серед цих робіт можна буде побачити і шаржі з Вінниці».

Також символічно, у День Української Державності, у Вінниці відбулася урочиста церемонія погашення спеціальним штемпелем поштових марок і конвертів з сюжетами карикатур відомих українських художників: Віктора Джевага «Ассоль вже не та…» та Юрія Журавля «Святий Миколай рятує Миколаїв». Подія викликала чималий інтерес серед місцевих колекціонерів та медіа, а також туристичної спільноти Вінниці.

«Шаржі на марках – це не завжди тільки висміювання… Ми показуємо, що ми сильні духом, що можемо не тільки перемогти, ми можемо відбудувати те, що рашисти зробили з нашою державою, що зробили з нашими людьми», – прокоментував Володимир Шаловінський, керівник вінницької дирекції акціонерного товариства «Укрпошта».

Після церемонії погашення всі присутні мали унікальну можливість придбати до своїх колекцій лімітовані марки, конверти, пам’ятні жетони і навіть презентовані на виставці репродукції робіт карикатуристів. Усі зібрані кошти передадуть шпиталю міста Миколаїв на придбання медичного обладнання.