Виробник асфальтобетону у Вінниці ігнорує приписи Держекоінспекції та хронічно забруднює викидами повітря. Екологи звернулися до суду

Новини Вінниці / Виробник асфальтобетону у Вінниці ігнорує приписи Держекоінспекції та хронічно забруднює викидами повітря. Екологи звернулися до суду

Попри численні скарги та втручання Держекоінспеції (ДЕІ) виробник асфальтобетону забруднює викидами повітря у Вінниці та нехтує приписами. Ігнорування триває кілька місяців. Визнаючи безпорадність та неефективність штрафів, інспектори звернулися до суду, щоб той виніс рішення щодо призупинки виробництва. Процедура не гарантує швидкого реагування. Більш того, зважаючи на можливість оскарження ухвали, виробникові ніщо не заважатиме працювати далі.

Як зазначають у ДЕІ у Вінницькій області, «інспекцією подано позов до Вінницького окружного адміністративного суду щодо призупинки діяльності, пов’язаної із викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами». Через ухвалу суду екологи намагаються призупинити експлуатації суб’єктом господарювання сушильного барабану асфальтозмішувальної установки на території Вінниці.

Історія протистояння інспекції та виробника асфальтобетону триває з липня 2021 року. Тоді спеціалісти інспекції вперше підтвердили факт здійснення наднормативних викидів забруднюючих речовин (оксиди вуглецю, речовини у вигляді твердих суспендованих частинок, оксиди сірки та оксиди азоту). За результатом перевірки було видано припис щодо усунення виявлених порушень. Підприємство проігнорувало дії екологів.

У вересні інспекція перевірила, як виконується припис, та встановила, що порушення не усунуто - джерело забруднення експлуатується в режимі наднормативного викиду.

«За невиконання законних розпоряджень інспекції посадову особу притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за ст.188-5 КУпАП. Крім того, за систематичні порушення законодавства про охорону атмосферного повітря та не виконання припису, дозвільному органу надіслано припис щодо анулювання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами», - йдеться у повідомленні ДЕІ.

Також в інспекції сподіваються на позитивне рішення суду, виконавчий лист та дієве його виконання.

Інше питання – скільки часу потрібно, щоб вплинути на підприємство?.. Можливо, розв’язка конфлікту відбудеться у наступному році.