Вийшов фільм «Кулі», присвячений розслідуванню вбивства вінничанина Максима Шимка (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Вийшов фільм «Кулі», присвячений розслідуванню вбивства вінничанина Максима Шимка (ВІДЕО)

На YouTube-каналі hromadske вийшов документальний мініфільм «Кулі». Його друга частина – «Шульга» - присвячена загибелі вінничанина Максима Шимка і підозрюваному у його смерті ексберкутівцю Сергію Зінченку.

На YouTube-каналі hromadske вийшов документальний мініфільм «Кулі». Його друга частина – «Шульга» - присвячена загибелі вінничанина Максима Шимка і підозрюваному у його смерті ексберкутівцю Сергію Зінченку.

«Кулі» є продовженням циклу розслідувань «Громадського» під назвою: «Слідами революції». У «Кулях» розповідаються дві історії — одного пораненого майданівця та вбитого вінничанина Максима Шимка на вулиці Інститутській в перші години розстрілів 20 лютого 2014-го. В обох випадках в тілах жертв залишились кулі, завдяки яким вдалось встановили власників зброї. Підозрювані 5,5 років провели в СІЗО, але не визнали своєї провини. Нещодавно обох ексберкутівців обміняли та віддали представникам «Л/ДНР».

У другій частині мініфільму мати вбитого героя України Максима Шимка – Зоя Кузьменко каже, що в тілі її сина була куля зі зброї, зареєстрованої саме за Зінченком. Це встановила й експертиза.

«Спочатку він казав (Зінченко - прім. авт.), що він - водій, що він не стріляв. Але стріляв. І стріляв досить влучно, адже попав саме так, що шанса вижити в моєї дитини не було», - каже пані Зоя.

Зінченка затримали у квітні 2014 року, разом із Аброськиним, з яким вони разом перебували під вартою. Прокуратура просила для нього довічного ув’язнення, посилаючись на балістичну експертизу, яка встановила, що куля вилучена з трупу Шимка ідентична кулі з автомату ГУ номер 3557 закріпленого за Зінкенком.

«Для мене важливо було побачити вбивцю моєї дитини і подивитися йому у вічі. Тому, що коли я приїхала в перший раз з чоловіком до суду, я побачила, що затримані не покаялись. І мовчали до останнього дня, усі 5, 5 років,  до поки їх не випустили», - додає вінничанка.

Відомо, що Зінченка обміняли в «ДНР» у грудні 2019 року, однак, де він зараз – не відомо. Його адвокат Ігор Варфоломєєв наполягає на тому, що його підзахисний не вбивав Максима Шимка:

«Ми ще не вийшли на ту стадію досудового розгляду, коли можна і потрібно висвітлювати такі дуже складні, суперечливі, але вкрай важливі питання. В суді ви, і всі кому це цікаво, все обов’язково почуєте, і достатньо вже скоро. Зінченко не причетний до смерті Шимка, і як раз щодо цього ми наведемо свої докази, які є в матеріалах справи і вже досліджувались в суді».