Втрата російського Грайворона може «затьмарити» взяття українського Бахмуту: як нищаться результати «грандіозної перемоги» російської армії

Новини Вінниці / Втрата російського Грайворона може «затьмарити» взяття українського Бахмуту: як нищаться результати «грандіозної перемоги» російської армії

Бої навколо Бахмута тривали із серпня 2022 року. Вчора російська влада заявила, що контролює місто. А вже сьогодні Кремлю потрібно відповідати, що відбувається з російським Грайвороном. розташованим поблизу українського кордону, та над яким схоже втрачено контроль. Принаймні там помітили не російські танки. Путін мовчить, його прессекретар Пєсков каже, що їм «ДРГ» намагається зіпсувати свято «взяття Артемівська».

Нагадаємо, з ранку відповідальність на операцію у Бєлгородській області РФ взяли на себе опозиційні до Путіна підрозділи, які воюють за ЗСУ. Це «Русский добровольческий корпус» та «Легион Свобода России».

Грайворон розташований неподалік Харківщини. Місцеві жителі повідомляють, що евакуацію з міста не оголошували, але прильотів багато. Першими «активізувались» російські блогери та «воєнкори».

Приміром, терорист Гіркін (Стрєлков) написав, що «нальот» має чітко виражений «пропагандистський ефект» - щоб підняти бойовий дух після втрати Бахмуту. Він називає операцію «дешево и сердито», коли при мінімальних затратам досягнуто галасу у медіа. І не виключає, що це маневр перед контрнаступом.

У той же час у мережі публікуються кадри просування росіян по Бєлгородщині, зокрема подолання дороговартісної лінії «зуби дракона». Її просто об’їхали.  

Не надто лояльні до Путіна ТГ-канали, як «Временное Правительство» критикують Кремль та Міноборони за мовчання. Адже бойові дії відбуваються на суверенній території Росії, а стали наслідком путінської «СВО».

Прессекретаря президента Росії Дмітрія Пєскова змусили прокоментували ситуацію у Бєлгородській області. Він заявив, що Путіну, а також Міноборони РФ, ФСБ та Прикордонній службі доповіли про це.

За версією «рота» російського диктатора, ДРГ прорвала кордон нібито для відвертання увагу від бахмутського напрямку. Аби медійно зіпсувати Москві свято взяття, а Києву – навпаки відвернути увагу від втрати Бахмуту.

Пєсков запевняє, що російські сили ведуть роботу з видавлювання ДРГ з території Росії. Також, як заявив речник Путіна, росіяни намагаються знищити диверсантів.

Тож бої за Грайворон у медійній площині здатні перекреслити результати 9-місячної осади та вичавлювання українських воїнів з Бахмута, де «вагнерівці» та регулярні війська РФ втратили близько 100 тисяч своїх вояків.  

Зі стратегічної точки зору ні Бахмут, ні Грайворон не мають особливого значення.  

Олег Верлан

22 травня, 2023