«Врятувати лейтенанта Баканова»: у ВР пояснили, чи планується змінити очільника СБУ

Новини Вінниці / «Врятувати лейтенанта Баканова»: у ВР пояснили, чи планується змінити очільника СБУ

Нардеп від «Слуги народу», член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у КСУ Федір Веніславський спростував інформацію про те, що існують плани замінити голову СБУ Івана Баканова.

Про це він сказав в ефірі телемарафону.

«У мене наразі немає інформації, що розглядається питання про заміну керівника Служби безпеки України, тому обговорювати якісь інсайдерські чутки, які хтось намагається подати як від наближених джерел, я думаю, передчасно», – сказав Веніславський.

За його словами, це питання у парламентському комітеті з нацбезпеки не розглядали.

Водночас Веніславський зазначив, що члени профільного комітету дійсно мають питання до ефективності в умовах війни до «окремих представників сектору безпеки і оборони», але це не стосується керівників.

«Якщо набереться критична маса таких питань, то не виключено, що може бути ініційована їхня заміна», – додав парламентар. 

Зазначимо, Іван Баканов очолює СБУ із серпня 2019 року. До цього у 2013–2019 роках він був керівником зареєстрованої у Калинівці Вінницької області «Студії «Квартал 95», яку заснував нинішній президент Володимир Зеленський, і очолював його передвиборчий штаб.

Про незадоволення роботою Баканова 2 червня повідомляла, посилаючись на джерела, «Українська правда». Згадували те, що посадовця у перші дні війни не було в Києві. А у березні в Офісі президента почали говорити, що треба міняти голову СБУ, втім «акуратні розмови» про це незабаром «припинились».

Вже 23 червня Politico з посиланням на чотирьох чиновників, наближених до Зеленського, а також неназваного західного дипломата, який консультував Київ у питаннях реформування СБУ, написало про те, що Зеленський хоче звільнити Баканова, оскільки в Офісі президента «вкрай незадоволені його роботою», зокрема управлінськими навичками.

Нагадаємо, що у 2019 році Баканов став лейтенантом.

Новини Вінниці / «Врятувати лейтенанта Баканова»: у ВР пояснили, чи планується змінити очільника СБУНовини Вінниці / «Врятувати лейтенанта Баканова»: у ВР пояснили, чи планується змінити очільника СБУ
Олег Верлан

25 червня, 2022