Враховуючи світову практику, вінничани можуть позиватися до Китаю та вимагати компенсацію збитків через пандемію

Новини Вінниці / Враховуючи світову практику, вінничани можуть позиватися до Китаю та вимагати компенсацію збитків через пандемію

Не лише вінничани, а й увесь світ поніс величезних втрат від епідемії COVID-19. Однак американці першими подали до суду й вимогою грошової компенсації від влади Китаю. Позивачі стверджують, що зазнали величезних збитків через недбалість Пекіна, який допустив поширення вірусу по світу.

У Вінниці малий бізнес шукає варіанти, які дозволять хоча б мінімізувати збитки від пандемії. Через карантинні заходи майже «зупинилася» сфера обслуговування та навіть частина виробництв. Відсоток вінничан, які залишилися без доходів, не підраховують, проте він може бути доволі суттєвим. Хоча держава і пропонує певні інструменти для компенсацій, але вони кардинально не змінять ситуацію. Втім, у світовій практиці знайшли дієвий спосіб вимагати компенсацію. Хтозна, можливо, вінницьких юристів він зацікавить…

Не лише вінничани, а й увесь світ поніс величезних втрат від епідемії COVID-19. Однак американці першими подали до суду з вимогою грошової компенсації від влади Китаю. Позивачі стверджують, що зазнали величезних збитків через недбалість Пекіна, який допустив поширення вірусу по світу.

Як пише Голос Америки, посилаючись на підрахунки американських і британських аналітиків, колективний позов, поданий до суду у Флориді, менш ніж за місяць підтримали більше 5 тисяч громадян США. Автори позову вимагають від китайського уряду компенсацію на загальну суму близько 1,2 трлн доларів.

Схожі групові позови були подані в суди в Невади і Техасу.

"Наш позов стосується тих, хто фізично постраждав в результаті дії вірусу... він також стосується комерційної діяльності Китаю, пов'язаної з торгівлею на ринках, де продається м'ясо диких тварин", - заявили представники юридичної фірми Berman Law Group.

Саме британський консервативний аналітичний центр "Товариство Генрі Джексона" зазначає, що "потенційний позов США до Китаю за шкоду від коронавірусу може скласти 1,2 трлн доларів".

Як зазначили британські аналітики, Китай потенційно несе відповідальність за шкоду, завдану внаслідок невірних дій на ранньому етапі спалаху коронавіруса. Йдеться, зокрема, про навмисне приховування інформації від Всесвітньої організації охорони здоров'я. Аналітики називають це порушенням Міжнародних медико-санітарних правил.

У цьому зв'язку "Товариство Генрі Джексона" закликає країни подавати до суду на Китай, вказавши 10 різних правових шляхів для цього, включаючи ВООЗ, Міжнародний Суд, Постійний арбітражний суд, суди в Гонконгу і США.

При цьому, юристи проводять паралелі, що в історії міжнародного права відповідальність влади однієї держави за шкоду, заподіяну іншій країні, вперше була визнана в арбітражному суді в 1920-х роках.

Так, канадський металургійний завод, який працював у Британській Колумбії, виділяв токсичні пари, завдаючи шкоди лісам і сільськогосподарським культурам в прилеглих районах Канади, а також в американському штаті Вашингтон. Для вирішення спору Канада і США створили трибунал, в результаті чого Канада погодилася заплатити Америці компенсацію.