Володимир Гройсман звернувся до прем’єра Шмигаля із чітким планом першочергових заходів

Новини Вінниці / Володимир Гройсман звернувся до прем’єра Шмигаля із чітким планом першочергових заходів

Колишній голова уряду Володимир Гройсман через Facebook звернувся до нинішнього очільника Дениса Шмигаля з конкретними пропозиціями та кроками щодо подолання поширенню коронавірусної інфекції в Україні. У зверненні окреслено п’ять «пунктів», за реалізацією яких має стояти саме уряд.

Колишній голова уряду Володимир Гройсман через Facebook звернувся до нинішнього очільника Кабміну Дениса Шмигаля з конкретними пропозиціями та кроками щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції в Україні. У зверненні окреслено п’ять «пунктів», за реалізацією яких має стояти саме уряд.

На відміну від українських "традицій", коли будь-які пропозиції починаються з критики, В.Гройсман наголосив, що «у цю важку годину нам, українському народу, потрібно об’єднатись: суспільству треба виконувати рекомендації влади, але передусім - влада повинна служити суспільству». Оскільки уряд «стоїть перед серйозними викликами», колишній прем’єр «чітко і конкретно» їх окреслив. .

Для обмеження епідемії, спричиненої вірусом COVID-19, В.Гройсман вважає за потрібним врахувати рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо збільшення кількості тестів.

«Ізоляція хворих та суворий карантин необхідні, але цього недостатньо. Закликаю вас, пане Прем’єр-міністре, збільшити доступ до тестів. Коронавірус не вибирає. Тому доступ до тестів повинно мати все суспільство, а не лише влада та найзаможніші. У цьому контексті слід передусім пам’ятати про людей похилого віку і тих, хто страждає захворюваннями. Вони найбільш уразливі і Уряд не може про них забути. Про найслабших ніхто інший не подбає. Тести - як видається, у світі доступні. Ваш колега у Чеській Республіці Андрей Бабіш кілька днів тому відправив до Китаю військові літаки за 100 тисячами тестів. Що заважає вам прийняти подібне рішення?», - зазначив В.Гройсман, підкресливши, що вважає це першочерговим.

По-друге, на думку Володимира Гройсмана, уряд «повинен запобігти необґрунтованій паніці». Для її попередження потрібна чесна, систематична та щоденна інформаційна політика.

«Українське суспільство повинно знати, які реальні розміри епідемії та які плани має Уряд», - вказав експрем’єр.

По-третє – переконаний В.Гройсман - уряду «потрібно негайно звернутися до Європейського Союзу з проханням включити Україну до планів Спільноти щодо боротьби з коронавірусом».

«Ми - система сполучених ємностей і немає жодних причин, через які дії України та держав-членів ЄС, навіть ті, що стосуються придбання необхідного медичного обладнання та матеріалів, не можна було б узгодити. Міжнародна спільнота проходить сьогодні великий тест на солідарність, і я не можу собі уявити, щоб Україна почула «ні» у цьому питанні. Переваги тут будуть очевидні. Починаючи з більшої ефективності захисних заходів, через обмін досвідом і закінчивши переговорами про зниження цін», - пояснив свою позицію В.Гройсман.

Четвертим "пунктом" Володимир Гройсман окреслив фінансову підтримку людей, які «зараз вимушено опинились в неоплачуваних відпустках».

«Це працівники сфер, що перестали функціонувати на час карантину. Для цього використати фінансові резерви держави», - зазначив колишній очільник уряду.

П’ятим В.Гройсман назвав те, що Україна повинна пам’ятати про своїх громадян, які живуть та працюють за кордоном.

«Не піддаваймось ілюзіям: якщо польський чи чеський роботодавець потрапить у біду і вирішить зменшити кількість штатних робочих місць, то першою жертвою стане українець. Очевидно, що багато наших громадян вирішать в цій ситуації повернутись додому. Уряд повинен їх прийняти. Тому я закликаю вас підготувати програму, яка дозволить цим людям повернутися на український ринок праці», - написав В.Гройсман.

Також він підкреслив, що «час на політичні суперечки та полеміки ще настане, а поки запропонував Д.Шмигалю сприняти звернення «з добротою», як ознаку щирої турботи  за долю України.

Олег Верлан

19 березня, 2020