Вінницьким ЗМІ нецікаві екологія та боротьба з корупцією

Новини Вінниці / Вінницьким ЗМІ нецікаві екологія та боротьба з корупцією

Найменше вінницькі ЗМІ цікавлять теми екології, шоу-бізнесу, боротьби з корупцією та, як не дивно, політики. Лідируючими темами стали кримінал, надзвичайні подій та культура. При цьому до 60% новин на вінницьких сайтах не є авторськими

Найменше вінницькі ЗМІ цікавлять теми екології, шоу-бізнесу, боротьби з корупцією та, як не дивно, політики. Лідируючими темами стали кримінал, надзвичайні подій та культура. При цьому до 60% новин на вінницьких сайтах не є авторськими. Такі висновки можна зробити за результатами жовтневого моніторингу п’яти вінницьких сайтів – Реал, Вежа, Власно, 20 хвилин, 33 канал.

Для аналізу були відібрані по сто новин з кожного ресурсу, без урахування авторських колонок, аналітичних новин, розслідувань, починаючи від 8 жовтня. Сайт «Реал» свою сотню новин зробив найшвидше – вже 10 жовтня, сайти «Власно» та «20 хвилин» - 15 жовтня, «33 канал» - 16 жовтня. Останньою фінішувала «Вежа» - 17 жовтня.

Для того, щоб зрозуміти, які теми є ведучими в онлайн-медіа ваших регіонів, обрався стартовий перелік тем такий: політика, місцева влада (її планова діяльність), економіка/реформи, кримінал/надзвичайні події, шоу-біз, антикорупція, соціальна тематика (освіта, медицина, уразливі групи), екологія, спорт.

Також окремо для кожного сайту рахувалась кількість авторських/унікальних новин, тобто, новин, написаних журналістами, та кількість новин-передруківок з інших медіа, новин-релізів, офіційних повідомлень тощо.

 

«Реальне» АТО

 

Сайт «Реал» став лідером за кількістю новин із зони АТО. Зі 100 новин сайту 49 присвячені новинам про хід бойових дій, про життя на окупованих територіях, про скандали, сварки між терористами ті їхніми кураторами. Також «Реал» став місцевим рекордсменом з кількості міжнародних новин, 13 зі ста.

Місцеві новини були переважно про надзвичайні події, ДТП, кримінал – 16%.

Найменший відсоток унікальних новин на сайті пов'язаний саме із тематикою сайту. Адже лише сумарна кількість зарубіжних новин, де «Реал» не має власних кореспондентів, а також новин із зони АТО, складає 54%. Якщо до цього додати ще й місцеві «кримінальні» 16%, то отримаємо 70% чистих передруків.

Звичайно, якщо досліджувати сайт у часовому розрізі, а не в кількісному, ми б отримали інші відсотки унікальності, принаймні, на місцеву тематику. Оскільки щотижнева газета «Вінницькі реалії» складається переважно саме з авторських матеріалів про Вінницю та Вінниччину.

А так – «Реал» отримує 11% унікальності, що є найменшим показником серед вінницьких сайтів.

 

Невласне «Власно»

 

Як це не парадоксально звучить, але на сайті «Власно.Інфо» власних новин – ледь більше чверті. 26% з повідомлень на сайті були ідентифіковані як власна робота журналістів редакції.

Тематично сайт «Власно» так чи інакше покрив усі теми. З-поміж інших сайтів тут характерно вирізнялись теми переробки сміття і вшанування козацтва. На ці дві теми редакція “Власно” за тиждень написала  шість матеріалів. Це може бути пов’язано з тим, що один із засновників ІА, Володимир Воловоюк – директор фірми зі збору переробки вторсировини, а також отаман «Полку ім. Богуна».

Також сайт «Власно» дав найбільше матеріалів про розвиток та перспективи бізнесу в регіону – вісім новин за ста були саме про це. Також «Власно»  став єдиним сайтом, який протягом періоду моніторингу писав про реформу децентралізації – єдину новину.

 

Кримінальні «20 хвилин»

 

Сайт «20 хвилин» має штатного рерайтера, тому цифра у 38% унікальних матеріалів не має відлякувати. 24% з усіх матеріалів сайту складали новини про надзвичайні події, ДТП та кримінал. Звичайно, майже всі вони – передруки повідомлень прес-служб відповідних відомств.

Авторських матеріалів на сайті «20 хвилин» чимало, проте вони не підпадали під критерії моніторингу новин – це були саме розслідування та аналітичні матеріали.

Також журналістів «20 хвилин» цікавили соціальна сфера (14%) та спорт (10%). До речі, за кількістю новин про спорт «20 хвилин» стали лідерами.

Зовсім не цікавились журналісти видання політикою. Всі матеріали, які хоч якось були політично забарвлені, видання маркувало як «Новини Компаній».

 

Читацький «33 канал»

 

Не  маркує рекламу «33 канал». Традиційно, у період дослідження це видання звертає на себе увагу присутністю «джинси». Шість новин мали ознаки замовності, з них лише двакомерційної. Партія «Укроп» двічі ставала джинсовим ньюзмейкером – під час анонсу «праймеріз» і під час самих «праймеріз імені Олександра Шевченка». Також була «джинса» від партій «Батьківщина» та «Свобода». Цікаво, що саме ці три політичні сили складають опозицію у вінницькій обласній раді, депутаткою якої є співзасновниця газети Тетяна Редько (фракція «Батьківщина»). Вона ж і стала автором матеріалу із ознаками маніпуляцій, присвяченому подіям у Липовці, від якого вона є депутаткою.

«33 канал» також «покрив» весь тематичний спектр. Особливо цікавими для редакції протягом періоду моніторингу були теми криміналу, ДТП, НП та культури. Також лідерство «33 канал» отримав і за найбільшу кількість новин про політику – 5%.

Разом з тим, у матеріалах «33 каналу» найбільший відсоток унікальних новин – 69%.  Цей показник також є результатом якісної роботи редакції зі своїми читачами, реакцією на їхні листи, звернення.

 

Культурна хаб-«Вежа»

 

Також майже дві третини новин є унікальними на сайті «Вежа», 64%. Це забезпечується надвеликою кількістю анонсів та репортажів із заходів, особливо тих, які проходять у міському хабі «Місто змістів».

Як і «20 хвилин», журналісти «Вежі» не цікавились зовсім новинами політики, але на сайті найбільша кількість новин про діяльність місцевої влади – 14%.

Майже третина з новин сайту «Вежа» присвячені культурній тематиці, чимало з них є анонсами заходів.

 

Позаштатні теми

 

Деякі надзвичайні події, такі як вибухи в Ічні, катастрофа літака Су-27 на Вінниччині, а також новини про надання автокефалії Українській православній церкві були винесені окремо.

Про вибухи складів в Ічні, часто із прив’язкою до минулорічних подібних подій поблизу міста Калинівка, на Вінниччині, сайт «Реал» написав чотири рази, «20 хвилин» - тричі, «33 канал» - двічі. Рекордсменом по вибухам в Ічні став сайт «Власно» - журналісти видання присвятили шість рерайтів цій події.

Також суто «вінницькою» є тема висвітлення петиції до міської влади. «Реал» та «33 канал» написали про одну петицію, «Вежа» - про дві, «Власно» - про три, а «20 хвилин» - про шість петицій.

Про міжнародні навчання «Чисте небо-2018» також написали всі досліджувані вінницькі сайти. Найбільше – «Вежа», чотири рази. І також цей сайт, на відміну від інших, мав власний репортаж і фотозвіт з цих навчань.

Оскільки катастрофа, в якій розбився літак Су-27 сталася 16 жовтня, не всі ЗМІ потрапили у моніторинг з цією темою. «33 канал» протягом періоду моніторингу двічі написав про літак. Що спав, «Вежа» - шість разів.

Також всі п’ять видань написали про протест активістів «АвтоЄвроСили», які перекрили у Вінниці міст і вимагали зменшення цін на пальне.

Про медійні новини, перехід комунального радіо «Місто над Бугом» у FM-діапазон, написали тільки «33 канал» та «Вежа».

 

Тож, попри доволі широкий тематичний спектр вінницьких ЗМІ, є теми, які можна назвати «ходовими» на кшталт ДТП, НП, криміналу (17,4% всіх новин) та іншої ТСН-івщини, а є доволі непопулярні теми, як то екологія (1,6%), реформи і, як виявилося, боротьба з корупцією(1,6%).

Також три з п’яти новин є передруками прес-релізів, новин з інших ЗМІ, сайтів, сторінок в соціальних мережах. Така тенденція є стабільною для Вінниці, але невтішною. Схоже, за останні роки ситуація змінилася мало і поки бути більш оптимістично налаштованим приводів немає.

 

Антон Булгаков, регіональний представник ІМІ у Вінницькій області

 

Даний матеріал підготовлено в рамках проекту «Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ», що реалізується ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Інформація та погляди, висловлені в даному матеріалі, належать автору та не обов'язково відображають офіційну думку Міністерства закордонних справ Чеської Республіки

Антон Булгаков

25 жовтня, 2018