Вінницький забудовник Вадим Брояка: «У благоустрої Замкової гори я зацікавлений не менше вінничан, адже планую поруч створити чергову «родзинку» для міста»

Новини Вінниці / Вінницький забудовник Вадим Брояка: «У благоустрої Замкової гори я зацікавлений не менше вінничан, адже планую поруч створити чергову «родзинку» для міста»

Замкову гору вінничани вважають колискою міста. Чи одною з колисок… У минулому році на неї звернули увагу через початок робіт поруч з урочищем та очистку верхів’я. Забудовник території поблизу гранітних скель Вадим Брояка запевняє, що залишається прихильником проведення археологічних досліджень та перетворення площі біля гори на «родзинку» Вінниці, де містяни могли б відпочити та дізнатися більше про історію міста.

Замкову гору вінничани вважають колискою міста. Чи однією з колисок… У минулому році на неї звернули увагу через початок робіт поруч з урочищем та очистку верхів’я. Забудовник території поблизу гранітних скель Вадим Брояка запевняє, що залишається прихильником проведення археологічних досліджень та перетворення площі біля гори на «родзинку» Вінниці, де містяни могли б відпочити та дізнатися більше про історію міста.

«Я – за співіснування сучасної будівлі та рекреаційної зони»

- Пане Вадиме, з минулого року ваше ім’я щільно пов’язане із Замковою горою. Не відмовилися від планів забудови прилеглої території та фінансування пошукових археологічних робіт на самій пам’ятці історії міста?

- Моя мета тут дещо інша.... Я хочу створити гармонійний «симбіоз», сумісний розвиток нині покинутого та захаращеного урочища і досконало дослідити і зберегти для майбутнього те, що доповнить історію нашого славного міста!

Зрозумійте правильно, поки не бажано розповідати про плани зі створення рекреаційної зони детальніше, адже їх ще треба погодити на різних рівнях. Проте я сподіваюся, що вінничанам мої ідеї сподобаються.

- Нинішній головний архітектор міста Євген Совінський є автором передпроєктної пропозиції облаштування історико-культурного центру «Замкова гора». Його ідею навіть внесено до Стратегії розвитку туризму до 2030 року. Чи обговорювалося з ним те, як композиційно та гармонійно співіснуватимуть різні за призначенням об’єкти?

- Так, він у курсі моїх планів. Хочу наголосити, що маю на меті створити поруч із Замковою горою та безпосередньо на плато, яке залишилося, «ланцюжок», який би поєднував минуле з майбутнім, і однозначно подобався вінничанам.

Розумію побоювання вінничан, що буде знищено ще й те, що залишилося. Я – перший, хто у цьому не зацікавлений. Проте мені болісно дивитися, що таке чудове історичне місце десятиріччями занепадає.

Я – за співіснування сучасної будівлі та рекреаційної зони. Таким шляхом крокують у більшості розвинених країн. Ми можемо подивитись на центр Відня, Парижа, Праги… Там намагаються поєднати нові будівлі зі старими. Такий досвід варто застосовувати і у Вінниці.

«У вчених інший підхід, і вони наполягають на ґрунтовній підготовчій стадії»

- Лариса Виногродська з Інституту археології НАН України обіцяла почати «копати» на верхів’ї Замкової гори ще наприкінці 2020 року. Нібито з департаментом архітектури Вінницької міськради це питання узгоджено. Коли чекати початку археологічних досліджень?

- Інститут археології готує та формує необхідні заходи та організацію даної справи. Усі необхідні листи ми направили, тож залишається лише чекати на професійну допомогу наших учених мужів.

Повірте, я більш ніж хто інший зацікавлений у початку робіт. Все, що залежало від мене, зроблено. Проте наразі точна дата старту досліджень невідома, але можу сказати, що готуються угоди та договори, формуються варіанти співпраці і фінансування з мого боку для проведення якісного та чіткого археологічного дослідження.

- То у чому чи у кому затримка?

- Як відомо мені, затримки немає. Є серйозна, обґрунтована, різнобічна та динамічна підготовка даного процесу з боку усіх сторін, але на це потрібен час. Неможна зненацька розпочати розкопки. У вчених інший підхід, і вони наполягають на ґрунтовній підготовчій стадії.

- Восени минулого року у Вінницькій обласній прокуратурі заявляли про відкрите за фактом незаконних дій кримінальне провадження. Мова йшла саме про вищезгаданий об’єкт. Чи зверталися до Вас правоохоронці в рамках розслідування?

- Має місце суто юридично-правовий аспект. На думку фахівців, розслідування неможливе, адже немає складу злочину. Втім, правоохоронці завжди можуть отримати необхідну інформацію щодо моїх дій, які є максимально публічними. Я лише сприятиму їхньому розслідуванню, якщо таке відбуватиметься.

«Нинішня ціль - створення розкішного та дуже привабливого об’єкту туристичної інфраструктури»

- Наразі вінничанам відомо, що поряд з вулицею Гліба Успенського та Замковою горою мають збудувати торгово-сервісний центр, який вже називають автомийкою. Проєкт погоджено?

- Дійсно, такі наміри були, але зваживши та розглянувши всі пропозиції, врахувавши наміри влаштувати розкопки на місці історичного урочища, я вирішив дещо скорегувати свої попередні наміри щодо забудови.

Трішечки відкрию таємницю і поясню, що наразі «скерував» проєктну документацію в інше русло. Нинішня ціль - створення розкішного та дуже привабливого об’єкту туристичної інфраструктури.

Я маю наміри збудувати поруч з урочищем готель та ресторан, який зможуть відвідувати всі, хто прийшов помилуватися пам’яткою історії, подивитися з оглядового майданчика на місто та бажаючих прогулятися майбутньою красивою набережною, яку, до речі, побудувати у майбутньому є у планах міської ради.

Більш того, хочу підкреслити, що я не маю на меті розповідати «байки» та будувати «Нью-Васюки», як відомий персонаж з «Дванадцяти стільців» чи окремі відомі бізнесмени, які швидко змінювали плани відносно забудови Вінниці у гірший бік.

Навпаки. Вже підписані договори та замовлена передпроєктна пропозиція «візуалізація». І те, про що я кажу, не просто візуалізація моїх намірів забудови - це спільна праця Вінницької міської ради, департаменту архітектури та особисто моя. За мету поставлено розробку концепції історичної пам’ятки-музею, готелю та навколишнього благоустрою з набережною. Сенс у тому, аби концептуально поєднати різні «родзинки» міста, які б доповнювали одна одну.

- Чи планується благоустрій прилеглої території у розумний термін і чи підписували інвестугоду з мерією щодо перерахування певної суми до міської скарбнички на благоустрій?  

- Підписувати інвестугоду зарано. У благоустрої я зацікавлений не менше представників місцевої влади та вінничан, адже переконаний, що Замкова гора має стати комфортним місцем для жителів міста, корисною для людей, привабливою, доглянутою та прикрасою всього самобутнього оновленого урочища. І лише тоді вона перетвориться від того, що мали ще у минулому році – притулку для асоціальних елементів – на чергову локацію, якою пишатимуться містяни та обов’язково відвідуватимуть.