Вінницький забудовник Вадим Брояка: «До обшуків були спроби «домовитися». Я принципово ігнорував цю тему»

Новини Вінниці / Вінницький забудовник Вадим Брояка: «До обшуків були спроби «домовитися». Я принципово ігнорував цю тему»

Майже синхронно з початком обшуків в офісах, які так чи інакше пов’язані із вінницьким забудовником Вадимом Броякою, про це з’явилася інформація на одному з місцевих телеграм-каналів. На відміну від більшості підприємців, які опинившись у подібній ситуації, відмовляються від спілкування з журналістами, бізнесмен погодився на зустріч. Зі слів забудовника, цікавість до його персони викликана «несплатою податків» з таунхаусів… Будівництво житла – галузь, яка у Вінниці прогресує, тому мабуть, фіскали мають «компромат». У Вадима Броякі інша думка.

Майже синхронно з початком обшуків в офісах, які так чи інакше пов’язані із вінницьким забудовником Вадимом Броякою, про це з’явилася інформація на одному з місцевих телеграм-каналів. На відміну від більшості підприємців, які, опинившись у подібній ситуації, відмовляються від спілкування з журналістами, бізнесмен погодився на зустріч. Зі слів забудовника, цікавість до його персони викликана «несплатою податків» з таунхаусів… Будівництво житла – галузь, яка у Вінниці прогресує, тому мабуть, фіскали мають «компромат». У Вадима Брояки інша думка.   

- Пане Вадиме, коли в офісах та інших приміщеннях, які пов’язують з Вами, проводилися обшуки?

- Все відбувалося 5 лютого на 16 об’єктах у місті Вінниці, Вінницькому районі та інших населених пунктах області, зокрема у батьківському будинку в Хмільнику. Були перевірки навіть у людей, з якими я не знайомий. Це підрядники. Чому їх додали до загальної «справи», мені невідомо, проте факт залишається фактом.

Одночасно – хвилина в хвилину - групами по кілька осіб, а це силовики і поняті, вони намагалися вибивати двері. Як тільки мені стали дзвонити співробітники та казати про це, я розпорядився допустити працівників відповідних органів до усіх приміщень і сейфів, повністю надати усю затребувану ними інформацію, документи, тощо. Жодного опору не вчинялось.

- До якої години тривали обшуки?

- До 22-ої… Забрали комп’ютерну техніку, мобільні пристрої, усі документи, в яких йде мова про будівельні матеріали чи будь-яке будівництво, а також грошові кошти…

- Скільки?

- Близько сорока тисяч гривень. Мені відомо, що шукали якусь велику суму для того, аби вилучивши її, мати важіль впливу на мене. В ухвалі суду зазначався дозвіл на вилучення усіх знайдених коштів. 

- Що стало приводом для обшуків?  

- Наскільки я розумію претензії до мене з’явилися у ДФС у Вінницькій області. Фіскали звернулися до суду з клопотанням про ухвалу щодо обшуків. На їх думку, я ухиляюся від сплати податків. За версію службовців, я нібито продав будинків на 100 мільйонів, тому з цієї суми маю заплатити 20%. Тобто 20 мільйонів гривень.

- Я розумію, що маються на увазі таунхауси Dream Town на вулиці Юківка у мікрорайоні Поділля. Ви насправді продали будинків на 100 мільйонів?

- На жаль, держслужбовці оперують недостовірною інформацію. Мабуть, через те, що заздалегідь ніхто з них мене не опитував. Хоча я завжди йду на зустріч фіскальним та іншим органам. Це перше. По-друге, загальна вартість значно менша. Вони розраховували по максимальній вартості одного таунхаусу, навіть не поцікавившись тим, що більшість з них будувалися значно дешевше.

- Підсумовуємо, отже, скільки коштують ті таунхауси?

- Приблизно 50 млн гривень.

- В Україні є надзвичайно популярною схема будівництва через житлово-будівельні кооперативи, яка дозволяє значно мінімізувати податкове навантаження, коли саме мешканці є замовниками робіт. Як наслідок, податки не сплачуються. Dream Town будувався аналогічним чином?

- Ні. З клієнтами укладалися договори з продажу земельної ділянки. Після продажу сплачувалися всі податки, зокрема податок на прибуток, держмито, внески у Пенсійний фонд, військовий збір. Разом 8,5% від отриманої суми. Більш того, продавала землю моя мати, як тодішня власниця.

Після того, з покупцями цих земельних ділянок я укладав договір підряду, за яким зобов’язувався надати послуги по сприянню у побудові будинку, а саме укладання договорів з субпідрядниками, які продають будівельні матеріали та безпосередньо будують. Фактично, як посередник, на кошти, які давала людина, я допомагав їй будувати будинок.

Хочу зазначити, що субпідрядники з коштів, які отримали від власників ділянок, сплачували податки. За свою посередницьку роботу я брав кошти. Це 10 тисяч гривень з одного власника ділянки. З цих сум я теж сплачував податки.

- Коли співробітники ДФС прийшли з обшуками, вони знали за якою схемою будувалися таунхауси?

- Вона їх не цікавила. Ціль була, наскільки розумію, в іншому – вилучити майно та особливо гроші.  

- Останнім часом у Вінниці у доволі відомих компаній періодично відбуваються «гучні обшуки», хоча переважно вони такого розголосу не набувають. Зазвичай, після цих слідчих дій наступає «тиша», тому складається враження, що відбуваються певні непублічні процеси, або принаймні у силовиків є бажання «шукати компроміс». Коротше, Вам вже пропонували домовлятися?

- Будь-які можливі спроби, а точніше натяки домовитися закінчувалися тим, що я відмовлявся від подальшого діалогу з людиною. Я переконаний, що нічого не порушував. На відміну від тих, хто уникає оподаткування, моя родина є законослухняною. А навіть пропозиція хабара в Україні є порушенням Карного кодексу. Більш того, особисто я за будь-яких умов не сприятиму тому, щоб в державі розвивалася корупція.  

Не виключаю, що можливо, скажімо так, недоброзичливцям було цікаво, аби історія з обшуками набула розголосу, що на їх думку, залякало б та спонукало до пошуку «діалогу».

- Все ж таки до обшуків спроби були?

- Були… Я їх принципово ігнорував.

- А скільки пропонували заплатити в бюджет чи інакше?

- Я ж кажу, коли чув натяки про «співпрацю» з представниками «органів», завершував розмову до подібної конкретики.

- Які Ваші подальші дії? Обшуки заважають далі працювати?

- Вони паралізували процес будівництва, позбавили роботи багатьох людей, які працюють у підрядників, а також нанесли шкоду тим, кому я допомагав у будівництві. Все зупинено. Такою, як я розумію, і була їхня мета.

За допомогою адвокатів я намагатимусь доносити до працівників фіскальної служби свою позицію та їхню помилку. До речі, перша наша зустріч відбулася 8 лютого.

- І що далі?

- Нічого. Жодній людині не винесено підозру, я – у статусі свідка по справі. На майно моє та рідних накладено арешт, щоб заблокувати будь-яку діяльність та, можливо, змусити мене шукати «компроміс». На допити не викликають…  

- Один з телеграм-каналів, який ретельно відслідковує перебіг розслідування щодо Вашої особи, майже одразу опублікував скріни документів, які нібито було вилучено в одному з офісів. Там наводяться цифри витрат, зокрема на хабарі та оплату різних послуг. Документи справжні?

- Без образ. На певний час я утримуюсь від відповіді, адже триває розслідування. Є таке поняття як таємниця слідства. «Злили» спеціально…Проте згодом розповім і про витоки інформації, і те, хто стоїть за «тиском». Зокрема, про «домовленості» силовиків з окремими вінницькими суддями, які з високою ймовірністю у долі чи «на гачку». 

P.S. Редакція наполегливо звертається до відповідних органів з проханням докладно викласти свою думку з приводу обшуків у конкретного підприємця та ініціювати розслідування щодо слідчих, які не вберегли у таємниці матеріали справи.