Вінницький пасьянс, або Боротьба за «срібне місце» у мерських перегонах як трамплін для наступних звершень

Новини Вінниці / Вінницький пасьянс, або Боротьба за «срібне місце» у мерських перегонах як трамплін для наступних звершень

У більшості обласних центрів попри видовищну публічну конкуренцію відсутня справжня конкуренція між кандидатами на посаду міського голови. І Вінниця не стала винятком. Так, залишилося десять кандидатур, які формально «боротимуться» за посаду та кабінет на другому поверсі будівлі в центрі міста. Але, якщо бути відвертим, передвиборча кампанія окремих претендентів більше нагадує імітацію, а от деяких з них – змагання за «срібну медаль», яка цілком задовольнила б їх амбіції. Мова йде перш за все про екснардепа Сергія Кудлаєнка, нинішнього голову Вінницької ОДА Сергія Борзова, депутатку від «Голосу» Олександру Устінову, а також колишнього боксера та шоумена В’ячеслава Узєлкова.

У більшості обласних центрів, попри видовищну публічну конкуренцію, відсутня справжня конкуренція між кандидатами на посаду міського голови. І Вінниця не стала винятком. Так, залишилося десять кандидатур, які формально «боротимуться» за посаду та кабінет на другому поверсі будівлі в центрі міста. Але, якщо бути відвертим, передвиборча кампанія окремих претендентів більше нагадує імітацію, а от деяких з них – змагання за «срібну медаль», яка цілком задовольнила б їх амбіції. Мова йде перш за все про екснардепа Сергія Кудлаєнка, нинішнього голову Вінницької ОДА Сергія Борзова, депутатку від «Голосу» Олександру Устінову, а також колишнього боксера та шоумена В’ячеслава Узєлкова.   

Тактика «точкової» критики діючої влади

Численні соцопитування, як би до них не ставилися скептики, вказують на значний відрив у відсотках симпатій саме Сергія Моргунова. Нашкодити йому може хіба що низька явка виборців. Але експерти розходяться в прогнозах щодо явки – дехто каже, що на дільниці прийде навіть більше виборців ніж на минулі вибори. Пояснюють це просто – люди достатньо насиділися вдома під час карантину та скучили за масовими заходами та святами.

Високий рейтинг Сергія Моргунова – це з одного боку результат його роботи за 5 років, а з іншого – стратегічне бачення розвитку міста. Навіть пересічний вінничанин підтвердить, що ніхто з потенційних конкурентів діючого міського голови так і не представив 400-тисячному місту свої плани щодо майбутнього Вінниці. Натомість Сергій Моргунов на одній з останніх сесій міської ради не лише відзвітував про виконання Стратегії Вінниця-2020, а й анонсував пріоритети нової стратегії до 2030 року – Вінниця 3.0. Цей план розвитку міста С.Моргунов обіцяє втілити зі своєю командою «Української стратегії Гройсмана».

Зрозуміло, що опоненти вибудовують свою передвиборчу агітацію на критиці діючої влади. Закон жанру, якому тисячі років. Проте навіть критичні аргументи з їхнього боку стосуються дрібних, «точкових» питань. У глибинне вивчення проблематики міста схоже ніхто з конкурентів діючого мера занурюватися очевидно не хоче.

Походи до народу для збільшення упізнаваності

Кандидати намагаються залучитися до публічного обговорення окремих суперечливих та «гучних» тем, не пропонуючи конкретних «рецептів» для їх вирішення. Наприклад, коли у Вінниці окремі автомобілісти образились на С.Моргунова через складнощі з проїздом, з ними зустрівся Сергій Кудлаєнко.

Так, в інтерв'ю «Новому времени» він заявив, що «необхідно налагодити систему соціального забезпечення, тобто охорону здоров’я», а іншою проблемою назвав «пробки і зливову каналізацію». 

У свою чергу Сергій Борзов зробив ставку на боротьбу з корупцією. Він особисто вже «здав» правоохоронцям чиновника, який йому пропонував «відкат». А далі він запевняє, що знає, як зробити життя вінничан комфортним «у будинку, у маршрутках, на стадіоні, в автівці, у школі, в гуртожитку, в лікарні і в парку». Зокрема на околицях, де є достатньо проблем з інфраструктурою.

Ще одна кандидатка на пост мера Вінниці нардеп Олександра Устінова. Її критика стосується «відсутності води» у день приїзду до рідного міста, але навіть аналіз її сторінки у Facebook показує, що політик більше переймається загальнонаціональними проблемами, і лише, коли має час, занурюється у міські справи.

Відому дитячу лікарку та ексдепутатку облради від «Батьківщини» Наталю Солейко можна побачити лише в агітаційних матеріалах у вінницьких газетах. Видається, що 68-річну жінку у партії попросили балотуватися, і це була не її ініціатива….

Висуванець ОПЗЖ В’ячеслав Узєлков ймовірно розраховує на голоси своїх шанувальників, щоправда незрозуміло яких саме – спортсменів, чи любителів телевізійних шоу? Але передвиборча кампанія це добрий привід нагадати про себе.

Що спонукало екс-депутата міськради Сергія Кармаліту йти самовисуванцем? Відмова рейтингових партій його висунути? Він має кошти та декілька місяців через соцмережі намагається «розкривати секрети» із серії «хто, з ким, де і коли». Чомусь здається, що саме бажання нагадати про себе і спонукали його отримати кандидатське посвідчення…     

Тактика учасників перегонів допомагає збільшити відсоток впізнаваності. Чи впливатиме вона на зростання рейтингу? Можливо, у певній мірі. Так чи інакше, жоден з тих, хто заявив про намір «йти у мери» не надав чіткого та зрозумілого покрокового плану дій – що саме він робитиме у разі обрання?...

Складається враження, що кандидати обрали інший шлях до сердець вінничан. Їх завойовують «картинками». І у цьому найбільш активні Сергій Кудлаєнко та Сергій Борзов. В цій активності вони рівняються не на Моргунова, а один на одного. Тому, і це логічно, напрошується висновок, що відбувається змагання за друге – «срібне» місце.   

Вибори як трамплін до наступних висот

У «Дзеркалі тижня», аналізуючи кандидатів, вказують, що С.Кудлаєнко пройшов через парламент VIII-го скликання у складі фракції БПП з портфелем заступника голови комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

У 2019 року, балотуючись до парламенту по 12-му округу Вінниці, як самовисуванець, він отримав 15%-у підтримку містян, поступившись Максиму Пашковському, зокрема через шалене на той час захоплення містян президентською «Слугою народу». Потім Кудлаєнко очолював державне підприємство «Дирекція з будівництва Міжнародного аеропорту «Одеса». І лише нещодавно заявив про те, що повертається до Вінниці. Саме на слові «повертається» він й почав будувати свою передвиборчу кампанію. Кудлаєнка у Вінниці пам’ятають як очільника департаменту адмінпослуг та «людину з команди В.Гройсмана». Чому розійшлися їх шляхи, окрема тема.

І хоча по місту вже «запустили» чутки, що Гройсман вирішив у Вінниці робити ставку саме на Кудлаєнка – це очевидно лише технологічний хід, щоб заплутати виборців. Володимир Борисович сам розвіяв ці чутки і в одному з останніх своїх інтерв’ю сказав, за якого саме Сергія голосуватиме на виборах. Його прізвище – Моргунов.

Натомість все більше підтверджуються інші чутки про те, що Кудлаєнка підтримує екснардеп Володимир Продивус. Бізнесмен на своїй сторінці у Facebook дуже тепло привітав Сергія Кудлаєнка з днем народження та фактично побажав перемоги над Моргуновим. І це незважаючи на те, що сам Сергій Кудлаєнко балотується від «Європейської солідарності». А представляв кандидата в мери Вінниці особисто Петро Порошенко.     

Так само особисто нинішній Президент Зеленський «представив» у Вінниці кандидата Сергія Борзова. Вінничанам немає сенсу нагадувати, що кар’єрному зростанню та переїзду до столиці Борзов мав би завдячувати Петру Порошенку, який запропонував йому роботу в Державному управлінні справами. Але сьогодні він із «зеленими».

Якщо б Кудлаєнко і Борзов збиралися зайняти мерське крісло, то включилися у перегони ще навесні, щоб створити підґрунтя та вийти на пік впізнаванності на кінець жовтня. Їхня «активна фаза» стартувала наприкінці вересня. Тому свої рейтинги вони «накачують» зовсім не для цих виборів…

Приміром в «ЄС» вірять у високу ймовірність позачергових парламентських виборів навесні 2021-го. Якщо їх призначать, то Кудлаєнко матиме усі шанси перемогти завдяки партійному та власному рейтингу. Підтвердженням далекосяжних планів є те, що він навіть не очолив список «ЄС» до міської ради, як інші нинішні кандидати. До речі, про ймовірність «весняних» виборів пам’ятає й Олександра Устінова, адже зважаючи на стрімке падіння рейтингу «Голосу» варто працювати саме у полях, тобто на потенційному окрузі. 

Для Сергія Борзова очевидно дуже важливо завести «зелені штики» до міської ради, а далі, демонструючи ці досягнення партійному керівництву та особисто Зеленському, - шукати більш цікаву посаду, адже з січня наступного року облдержадміністрації ліквідують. Борзов сподівається, що кілька відсотків власного рейтингу вдасться «приплюсувати» до партійного – але як кажуть політичні соціологи, не завжди «1+1» означає «2». 

Знову згадаймо чутки. Нібито за лаштунками в облдержадміністрації кажуть, що чинний губернатор розповідає про своє майбутнє призначення до уряду, але він має показати результат на виборах.

Оцінювати перспективи Борзова та Кудлаєнка зарано. Наразі вочевидь їх заочна боротьба за друге місце, яка в разі успіху має довести усім спроможність у найближчий час перемагати в інших «змаганнях». Можна припустити, що на фінішній прямій в Олександри Устінової є шанси обійти чоловіків. Нардепка більш орієнтується на екрани. І це у відомої антикорупціонерки може спрацювати…

admin

15 жовтня, 2020