Вінницький онкоцентр отримав лінійний прискорювач, на який медики чекали п'ять років

Новини Вінниці / Вінницький онкоцентр отримав лінійний прискорювач, на який медики чекали п'ять років

П'ять років головний лікар Подільського регіонального центру онкології Володимир Шамрай працював над тим, аби онкоцентр мав сучасний медичний лінійний прискорювач. Нарешті 17 грудня мрія здійснилася. Про це повідомив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

П'ять років головний лікар Подільського регіонального центру онкології Володимир Шамрай працював над тим, аби онкоцентр мав сучасний медичний лінійний прискорювач. Нарешті 17 грудня мрія здійснилася. Про це повідомив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

За його словами, досі десять народних депутатів втручались у процес придбання, але прискорити його так і не змогли.

«Хоча все починалось із благодійної допомоги: у 2015 році лінійний прискорювач вінницькому онкоцентру хотіли подарувати китайці. Була вже домовленість між державами, однак… Загальмувало наше міністерство… І от 17 грудня 2020 року – мрія здійснилась. Гроші перераховані – прискорювач уже у Вінниці. А значить зроблено великий крок у розвитку радіологічної служби нашого онкоцентру»,  – зазначив Сергій Борзов.

За його словами, загальна вартість лінійного прискорювача - 49,8 млн грн. З них 20 млн грн - субвенція із держбюджету на соцекономрозвиток, 29,8 млн грн - кошти обласного бюджету.

Система Elekta Synergy® Platform призначена для проведення опромінення під візуальним контролем. Головною перевагою лікування на цьому обладнанні є його висока точність і ефективність. Це високоенергетичний лінійний прискорювач з широким діапазоном фотонних та електронних енергій, інтегрованим багатопелюстковим коліматором MLCi, системою портальної візуалізації iViewGT™. Наявність блоку рентгенівської візуалізації дає можливість одержання зображень і підвищення точності проведеної терапії.

Уже в початковій комплектації система Elekta Synergy Platform має повний спектр функцій для конформного опромінення пацієнта, що разом з можливістю удосконалення, гарантує широке застосування системи і перспективу розвитку відділення променевої терапії.

Нині відділення променевої терапії Подільського регіонального центру онкології надає допомогу понад 1300 онкохворим  щороку.

Досі у центрі працювали на єдиному гамма – терапевтичному апараті  дистанційної променевої терапії. Як зазначають медики, придбання нового апарата дає можливість підняти рівень допомоги за рахунок сучасних технологій. Нове обладнання дасть можливість зменшити навантаження на здорові тканини навколо пухлини, а головне - підвести максимальні дози, що рекомендовані міжнародними стандартами лікування, до пухлинного осередку.

За словами Володимира Шамрая, у Західній Європі на один мільйон населення є сім лінійних прискорювачів, у Східній – три. Тобто середньосвітові розрахунки – це один прискорювач на 200 – 250 тисяч мешканців. Тому для Вінницької області необхідно чотири-шість таких прискорювачів, тому що п'ятсот пацієнтів на рік – це максимальне навантаження на один прилад, і коли будь-який механізм працює з максимальним навантаженням, він швидко виходить із ладу.

До речі, цивілізований світ аналогічні прискорювачі використовує ще із середини минулого сторіччя.

Сергій Маламура

28 грудня, 2020