Вінницький історик підкреслив, що сучасна Росія воює за принципами Чінгісхана, хоча не визнає його «батьком» своєї державності

Новини Вінниці / Вінницький історик підкреслив, що сучасна Росія воює за принципами Чінгісхана, хоча не визнає його «батьком» своєї державності

Керівник Держархіву Вінницької області, доктор історичних наук Юрій Легун у Facebook наголосив, що принципи війни російських окупантів скопійовані у монгольського правителя Чінгізхана. І хоча саме він є батьком російської державності, сучасна РФ не хоче це визнавати, а використовує у своїй пропаганді ім’я київського князя Володимира.

«Великий Чінгісхан заповів нащадкам два головних правила ведення війни: 1. Яякщо підходиш до міста, то пропонуєш його жителям два варіанти: або ви відчиняєте ворота і здаєтеся, а я вирішу, що з вами далі робити. Або ви не відчиняєте ворота і я знищу вас усіх після захоплення міста. 2. Під час подальшого просування першими мають йти воїни з раніше захоплених країн», - нагадав Ю.Легун.

Він зазначив, що «сучасна Росія продовжує жити за заповітами свого засновника». Саме так військово-політичне керівництво використовує – як «гарматне м'ясо» - другорядні підрозділи.

«1. Маріуполю запропонували здатися, а після відмови його почали знищувати. 2. Передові загони штурмовиків на Донбасі формуються з насильно мобілізованих денеревців і кримчан. Єдине питання: чому в Москві поставили пам'ятник якомусь князю Володимиру, а не справжньому батькові російської державності - Чінгісхану?», - вказує історик.

Нагадаємо, ватажок кількох монгольських кланів Тэмуджин (Темучжин) у ХІІІ сторіччі створив потужну імперію, після чого його назвали великим ханом Чінгізом. Проте середньовічний «правитель безкрайнього у морі» став відомим не лише завоюваннями величезних територій, а й законами. Зокрема заборонялось обманювати того, хто довірився. У сучасній Росії цього принципу не дотримувались ніколи. Проте відомим він став через жорстокість та знищення мільйонів людей.

Макс Мельник

4 квітня, 2022