Вінницький аеропорт «викреслюють» з держпрограми. Чи почнуть у мерії критикувати Зеленського зі Шмигалем?

Новини Вінниці / Вінницький аеропорт «викреслюють» з держпрограми. Чи почнуть у мерії критикувати Зеленського зі Шмигалем?

За часів прем’єрства Володимира Гройсмана до Державної цільової програми розвитку аеропортів до 2023 року включили реконструкцію вінницького летовища. Наразі «вінницькі» не в фаворі попри відсутність критики з боку місцевої влади. Тому на найближчому засіданні уряду розглянуть «пропозицію» Мінінфраструктури про виключення вінницького аеропорту з переліку об’єктів, на які передбачалося державне фінансування робіт.

За часів прем’єрства Володимира Гройсмана до Державної цільової програми розвитку аеропортів до 2023 року включили реконструкцію вінницького летовища. Наразі «вінницькі» не в фаворі попри відсутність критики з боку місцевої влади. Тому на найближчому засіданні уряду розглянуть «пропозицію» ​Мінінфраструктури про виключення вінницького аеропорту з переліку об’єктів, на які передбачалося державне фінансування робіт.

На сайті міськради толерантно вказують, що «Вінниця – єдине місто, яке планують виключити з цієї Державної цільової програми. Натомість мають наміри виділити кошти на фінансування аеропортів інших міст».

«Мені незрозуміла вибіркова позиція Міністерства інфраструктури по відношенню до вінничан. По-перше, у Вінниці знаходиться штаб Військово-повітряних сил Збройних сил України. І однозначно військові літаки мали б злітати з сучасної злітно-посадкової смуги. По-друге, за оцінками експертів саме вінницький аеропорт є найбільш перспективним з точки зору росту пасажиропотоку аеропортом Центральної України», - зазначив міський голова Сергій Моргунов під час онлайн-брифінгу.

На місцевому рівні розуміють, що «виключення» означає «заморозку» реалізації проєкту реконструкції злітно-посадкової смуги міжнародного аеропорту «Вінниця», який був повністю готовий ще восени 2019-го року. Так, виділення коштів – ідея Гройсмана. Так, Вінницю продовжують у нинішній владі асоціювати з ним і Петром Порошенком. Так, Володимир Зеленський – хоч і обіцяв весною 2019-го, так ні разу і не завітав до Вінниці з часів обрання президентом. А більшість вінничан голосували за нього. Більш того, на парламентських виборах обрали в Раду двох його «протеже» - А.Драбовського та М.Пашковського – нардепами. З вересня керували областю на посаді голови ОДА В.Скальський і С.Борзов, яких теж він – нинішній очільник держави – призначав…

Чому такий важливий для Вінниці аеропорт? Не треба бути експертом, аби зрозуміти, що між містами у центрі України існує певна конкуренція за залучення бізнесу та інвестицій. Тому кожний інфраструктурний об’єкт є додатковим «балом». Якщо на рівні урядового кварталу вишукують будь-яку можливість нагадати «вінничанам» про їх провінційність, забути про колишній статус маркерного регіону, то, мабуть, таке ставлення до міста з боку вінничан нагадує острах перед власною тінню…   

У свою чергу 14 серпня С.Моргунов нагадав, що місцева влада провела колосальну роботу по проєкту реконструкції: виготовили проєктно-кошторисну документацію, яка пройшла державну експертизу, та отримали дозвіл. З міського бюджету витрачено понад 10 млн грн. Зокрема кошти виділялися на підтримку аеропорту з осені минулого року, коли було оголошено про закриття на реконструкцію.

Тендер проведено через ProZorro за міжнародною процедурою. За його результатами укладено контракт на два роки з переможцем, і підрядник зробив свій гарантійний внесок та вже мав приступати до реконструкції аеродрому.

Підстави були. За часів головування в уряді В.Гройсмана Державній цільовій програмі розвитку аеропортів виділено 300 млн грн на І чергу реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту. Гальмування розпочалось ще Кабміном О.Гончарука, який скасував фінансування… Тепер у Києві перейшли до наступного кроку – викреслити «вінницький» аеропорт. Мабуть, прогнозовано.

«Я звертаюся до членів уряду та прем’єр-міністра України з проханням не робити цього! Також звертаюсь до голови Вінницької облдержадміністрації Сергія Борзова, щоб він підтримав Вінницю і вінницький регіон з точки зору розвитку регіонального аеропорту. Тому що він важливий не тільки для міста, а й для всієї області. Я переконаний, що Вінниця, вінничани та Військово-повітряні сили України повинні мати сучасний аеродром! І далі ми будемо проводити реконструкцію аеровокзалу для того, щоб могли нормально сідати та злітати і пасажирські, і військові літаки», - підкреслив мер.

Хто має відповісти Сергію Моргунову і чи має? Ймовірно в уряді проігнорують звернення. Денису Шмигалю доповідатимуть, але він не зверне уваги. Сергій Борзов, варто сподіватися, відреагує. Можливо, навіть особисто «підключиться» до порятунку. І це стане цікавим з його боку «кроком».  

Дивує інше. На рівні мерії намагаються «просити» центральну владу не руйнувати те, що вже розпочато, на що витрачені мільйони бюджетних коштів. Можливо, краще вимагати і критикувати урядовців за кроки, які шкодять державі?