Вінницькому музею подарували «правильну» парту, виготовлену за кресленнями 150-річної давнини

Новини Вінниці / Вінницькому музею подарували «правильну» парту, виготовлену за кресленнями 150-річної давнини

У Вінницькому краєзнавчому музеї в рамках виставки «Шкільна освіта на Вінниччині: минуле та сьогодення» експонується старовинна одномісна шкільна парта. Цей унікальний шкільний атрибут поповнив колекцію у день початку роботи виставки. Його передала до закладу вчителька молодших класів школи № 26 вінничанка Олена Кіпоренко.

У Вінницькому краєзнавчому музеї в рамках виставки «Шкільна освіта на Вінниччині: минуле та сьогодення» експонується старовинна одномісна шкільна парта. Цей унікальний атрибут поповнив колекцію у день початку роботи виставки. Його передала до закладу вчителька молодших класів школи № 26 вінничанка Олена Кіпоренко.

Як зазначають на Facebook-сторінці музею, парта виготовлена за кресленням швейцарсько-російського лікаря-офтальмолога і гігієніста Федора Федоровича Ерісмана. Таку форму він розробив та впровадив у 1870 році.

За основу Ерісман узяв розрахунки швейцарського лікаря Фарнера, який презентував свій варіант парти за 5 років до того.

Парта Ерісмана – це з’єднані між собою лава і стіл. Стільниця нахилена: учень, сидячи рівно, бачить книги і зошити під прямим кутом. Лавка заходить за край столу, спинка підтримує поперек, підставка дає упор для ніг. Ця жорстка конструкція не давала змоги учневі відхилитися від столу або зсутулитись за ним. Сидіти можна було тільки в одному положенні, але завдяки ергономічним розрахунками це було зручно.

Парти виготовляли з дуба і випускали в чотирьох (за деякими даними – в семи) розмірах. Однак одномісні парти коштували дорого і займали занадто багато простору. 15 років по тому проблему вирішив сільський учитель Петро Коротков. Він зробив парту двомісною, а також додав кілька важливих дрібниць: гачки для портфелів збоку, заглиблення для чорнильниці і пір'я, поличку для книг під кришкою, кришку зробив відкидною. У 1887 р. Коротков отримав патент на винахід і медаль на Урало-Сибірської кустарно-промисловій виставці.

Така модифікація парти використовувалась і у радянській школі до 1970-х років. Згодом її замінили столом і стільцями, виготовленими з ДСП, і учні отримали можливість відсуватися від столу, міняти позу, сутулитися, адже меблі часто не відповідають зросту. Тому подивитися на «правильну» парту нині можна лише у музеї.

Представлений в експозиції варіант парти є одномісним, але з відкидною кришкою, отже у свій час цю парту Ерісмана також хтось модернізував, залишивши одномісною.

Олеся Рудницька

25 вересня, 2020