Вінницькому музею подарували копії середньовічного списа, сокири та кресала

Новини Вінниці / Вінницькому музею подарували копії середньовічного списа, сокири та кресала

Реконструкції списа, сокири та кресала періоду раннього Середньовіччя подарував Вінницькому обласному краєзнавчому музею коваль Володимир Білоус.

«Середньовічна зброя в музеях зазвичай має не надто експозиційний вигляд: то просто чорні шматки заліза, форма яких нагадує, що колись вони були гордістю еліти суспільства – воїнів. Довгі роки в землі позбавили зброю її блиску і лише прикрашені коштовностями предмети ваблять погляд відвідувача», - зазначають вінницькі музейники у Facebook.

Вона наголошують, що не тільки золотом та сріблом прикрашали зброю – сталь різних сортів в поєднанні між собою давала чудовий малюнок, і давні ковалі про це добре знали.

«Але щоб побачити заховану в археологічних знахідках красу минулих часів, потрібні копіткі дослідження. Звичайно, повернути минулу велич «погризеним зубами часу» артефактам не завжди вдається, але... їх можна відтворити», - вказується в інформації музею.

Майстерність давніх ковалів не втрачена! Є люди, які володіють вміннями предків, один із них – Володимир Білоус. Він презентував краєзнавчому музею виготовлені за давніми зразками вістря списа, сокиру та кресало.

Вістря списа не відтворює якийсь конкретний артефакт – метою майстра було показати давню технологію ковальського зварювання та результат її застосування. Тому це компіляція за мотивами списів часів утворення Русі. Зокрема, основою для відтворення дамаскового візерунку стали металографічні дослідження, опубліковані польськими дослідниками Павлом Куціперою та Кшиштофом Рибкою (Paweł Kucypera, Krzysztof Rybka) у збірнику «Broń drzewcowa i uzbrojenie ochronne z Ostrowa Lednickiego, Giecza i Grzybowa» 2018 року. Поверх смужок «дамаску» наварено леза із більш твердої сталі. Вони на фото темніші.

Також наварку сталевих робочих поверхонь на більш м'які основні частини робили і в інших предметах. Представлений зразок сокири показує один із видів такої наварки – бокову.

Аналогічну процедуру було проведено із так званим рамковим кресалом – сталеві ударні поверхні наварені на основу з криці. На фото можна чітко побачити шари металу, які утворювались у криці після багаторазового зварювання початкового матеріалу.

Олеся Рудницька

4 грудня, 2021