Вінницького "Ейнштейна" вбила чекістська куля: майже невідомий загалу вчений висував революційні в науці ідеї

Новини Вінниці / Вінницького "Ейнштейна" вбила чекістська куля: майже невідомий загалу вчений висував революційні в науці ідеї

Нещодавно, а саме 2 грудня святкував 113 років з дня народження Матвій Бронштейн, який ще будучи студентом першого курсу приїхав вчитися до Ленінграда (середина 1920-х), де опублікував шість статей з проблем квантової фізики, які обговорював увесь науковий світ. А згодом саме молодий "радянський вчений" засвідчив "стабільність фотона" як гаранта безкінечного розширення Космосу.

Нещодавно, а саме 2 грудня, виповнилося 113 років з дня народження Матвія Бронштейна, уродженця Вінниці, який залишив місто ще підлітком, коли поїхав вчитися до Ленінграду у середині 1920-х. Саме у мегаполісі на Неві він опублікував шість статей по проблемам квантової фізики, які обговорював увесь науковий світ. А згодом саме молодий "радянський вчений" засвідчив "стабільність фотона" як гаранта безкінечного розширення космосу. Через свої роботи вчений спіткав славу, хоча вона не допомогла пережити сталінські репресії.

Що вінничанам відомо про земляка? Матвій Петрович Бронштейн є фізиком-теоретиком, що спеціалізувався на проблемах теорії напівпровідників, теорії гравітації, фізики атомного ядра, космології, астрофізики, квантової теорії гравітації. Існує навіть науковий термін "співвідношення Хопфа-Бронштейна".

На довгому шляху науковців залишив вагомі інтелектуальні покажчики і Матвій Бронштейн, який прожив лише 31 рік.

Бронштейн довів неможливість спонтанного розкладання фотонів та, видрукувавши піонерні дослідження з проблем релятивістської квантової теорії й гравітаційного поля, упритул наблизився до таємниці Першої секунди. Того крихітного відрізку – стартової миттєвості, про яку вчені мають досить розмиту уяву - як розгорталися фантасмагоричні події за час існування Всесвіту - 13,7 млрд. років.

Нині відомі чотири гордієві вузли (розширення Всесвіту, реліктове випромінювання, темна матерія і темна енергія), розв’язавши які учені сподіваються зрозуміти, що було, коли… нічого не було.

Понад те, в низці наступних статей він озвучує принципову незгоду з домінуючою ідеєю створити "теорію всього", опираючись лише на наявні фізичні постулати. А згодом взагалі вінничанин заявив про відмову від звичайних уявлень і заміну їх новими.

Чи не є подібний науковий демарш свідченням того, що вчений знайшов відповіді на найтаємничіші загадки світобудови? А Бронштейн, якого за нестандартний підхід до фізики називали "другим Ейнштейном", намагався знайти відповіді на такі питання:

  • Яку форму має Всесвіт: плоску, сферичну чи гіперболічну?
  • Чи існує п’ята сила природи – так зване скалярне поле?
  • Що являють собою загадкові антисвіти?

Те, що вінничанин справді щось зрозумів чи відкрив, не давало спокою й Нобелівському лауреату з фізики Жоресу Алфьорову, який через десятиліття після смерті Матвія Петровича напише: "Разом з Бронштейном ми втратили майбутнє цілої наукової області". 

Наразі існують дві версії причин фатального арешту вченого співпрацівниками НКВС у 1937 році. Перша - вчений відмовився написати у книзі "Винахідники радіотелеграфу" про те, що італієць Марконі вкрав ідею у росіянина Попова. Друга - лист до німецького фізика Рудольфа Паєрлса. Його вінничанин закінчив саркастичним "Хайль Гітлер!". Звісно, два інтелігентні євреї не могли сповідувати нацистську ідеологію. Але працівники НКВС навряд чи зрозуміли такий сарказм.

Улітку 1937-го Бронштейн дорогою на відпочинок заїхав до Києва - відвідати батьків. Там на нього й наділи кайданки. Народний комісар внутрішніх справ України розпорядився "небезпечного злочинця направити під особливим конвоєм, в окремому купе вагонзака в розпорядження УНКВС Ленінградської області". Звинувачення для тих часів стандартне: "участь у контрреволюційній діяльності". 

"Розглянули справу" через пів року - 18 лютого 1938-го. "Суд" тривав 20 хвилин. Вирок-штамп: "Розстріл з конфіскацією майна. На виконання - 15 хвилин".

Майже через два десятиліття, під час хрущовської відлиги, було визнано відсутність складу злочину, Бронштейна реабілітовано. Родині невинно вбитого вченого влада компенсувала… вартість бінокля, вилученого під час арешту.

Дружина Бронштейна Лідія Чуковська і її дочка Олена (Люша), 1943 рік. Фото: З архіву Л. К. Чуковської

Наведемо цікаві факти з життя вченого:

  • У Матвія Бронштейна був брат-близнюк Ісидор.
  • Серед колег мав прізвисько Абат.
  • Письменник Корній Чуковський: "Якби вся наша цивілізація загинула, Бронштейн самотужки відновив би енциклопедію від А до Я".
  • Дружина тролила чоловіка, називаючи його "без п’яти хвилин академіком".

Фізик Ігор Савельєв – про колегу-викладача Матвія Бронштейна: "Він страшенно дивувався, якщо студент знав хоч щось і всім ставив п’ятірки".

Розшукавши територію поховання чоловіка, траншею на території полігона для учбових стрільб, дружина встановила там пам’ятний знак.

З досьє Матвія Бронштейна:

Народився 2 грудня 1906 року у Вінниці. 

Закінчив фізико-математичний факультет Ленінградського університету (1926-1930).

Працював у Ленінградських фізико-технічному інституті, державному університеті, політехнічному інституті.

Окрім наукових, автор науково-популярних книг: "Сонячна речовина", "Атоми, електрони, ядра" (обидві – 1936), "Промені Ікс" (1937). 

Розстріляний 18 лютого 1938 року в Ленінграді. Посмертно реабілітований (1957). 

В італійському Центрі наукової культури ім. Етторе Майорана заснована стипендія ім. Бронштейна (1991).

В 1947 року вийшла робота радянських фізиків Дмитра Іваненка й Арсенія Соколова "Квантова теорія гравітації", анонсована як нове слово у фізиці - чи не найсенсаційніше після знаменитої Теорії відносності Ейнштейна.

На що академік Володимир Фок зауважив, що назва дослідження мала би бути такою: "Спрощений виклад квантової теорії гравітації". Вчений прозоро натякав, що ця робота – лише спрощений виклад іншої теорії. Фок мав на увазі, що це відкриття ще 1936-го здійснив Матвій Бронштейн, описавши його в статті "Квантування гравітаційних хвиль".

Фото з сайту meduza.io

Ірина Заіковата

8 грудня, 2019