Вінницького ченця за провокаційну публіцистику та колорадську стрічку виключили зі списку священиків єпархії УПЦ МП

Новини Вінниці / Вінницького ченця за провокаційну публіцистику та колорадську стрічку виключили зі списку священиків єпархії УПЦ МП

У Тульчинської єпархії УПЦ МП запропонували ієромонаху Іоанну (Дмитру Курмоярову) зробити вибір між церковним та світським життям. Оскільки він настільки захопився публіцистикою, що порушив церковні канони, його скит скасували, а самого виключили з числа священиків єпархії.

У Тульчинської єпархії УПЦ МП запропонували ієромонаху Іоанну (Дмитру Курмоярову) зробити вибір між церковним та світським життям. Оскільки він настільки захопився публіцистикою, що порушив церковні канони, його скит скасували, а самого виключили з числа священиків єпархії.

Особливо яскраво, як представник «Союзу православних журналістів», ієромонах розгорнув письменницьку діяльність, починаючи з 2014-го. Свою сторінку в Facebook він використовував для критики не тільки церковних підвалин, а й світських порядків. Фактично він занадто захопився політикою.

Більш того, незважаючи на заборону «георгіївської стрічки», доктор богослов'я, ієромонах Іоанн розмістив її зображення в соцмережі. А 7 лютого священик написав, що йому надійшла повістка з Немирівського відділу поліції, «куди прийшли матеріали з СБУ».

«Відносно мене відкрито адміністративну справу, ще буде суд, все буду публікувати у себе на сторінці», - написав у той же день Іоанн.

Він зазначив, що коли заплатить штраф, буде відкрито носити георгіївську стрічку.

«Коли ця ідіотська влада піде зі сцени, буду домагатися матеріальної і моральної компенсації і вибачень від СБУ», - підкреслив ієромонах, додавши, що хоче, «щоб СБУ пошкодувала», що зв'язалась з ним.

Поки в поліції збирають матеріали, «войовничого» ченця покарали в єпархії, в якій він числиться священиком. Так, 8 лютого на сайті митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана з'явилася інформація від прес-служби єпархії. У ній вказується, що Єпархіальна рада обговорював інтернет-публіцистику ієромонаха Іоанна для визначення того, чи відповідає його мирська діяльність православним чернечим чеснотам.

На раді згадали, що Іоанна зарахували в заштатні священики через «антиканонічне втручання в справи сусідньої Вінницької єпархії, що викликало протест митрополита Симеона і частини духовенства». В результаті в приватному сільському будиночку Іоанн намагався облаштувати відлюдницький скит, де сам і жив.

Також в єпархії підкреслили, що ієромонах зарекомендував себе як «плідний суспільно-політичний критик-публіцист», авторству якого належить «критична праця з історії хрещення Русі» і жорстка критика ультраправих націоналістичних ідеологій.

При цьому на раді відзначили, що це його власна позиція, як громадянина. Однак вона суперечить «вимогам чернечої дисципліни», як це визначено в Правилі 4 Вселенського Собору. Оскільки Іван (Курмояров) не має наміру відмовлятися від блогерства у такому агресивно-політичному ключі, рада вирішила виключити його зі списку священиків єпархії, скасувати скит, закликати зробити духовний вибір між «священством і професією інтернет-діяча». Повернуться до питання про «повернення» ієромонаха в єпархії можуть лише після того, як його спосіб життя буде відповідати поведінці ченця.