Вінницькі звукові маячки для незрячих виходять на ринок ЄС

Новини Вінниці / Вінницькі звукові маячки для незрячих виходять на ринок ЄС

Вінницьке підприємство Українського товариства сліпих (УТОС) спільно із фірмою «ВІАСОФТ» випускає звукові маяки для будівель. Вони подають звуковий сигнал, якщо незрячий або слабозорий перебуває поруч. Для цього використовується або смартфон із безкоштовною програмою, або портативний брелок.

Про це повідомляє пресслужба Вінницької обласної організації УТОС.

Нещодавно звуковими маяками зацікавилися у Євросоюзі. Зокрема, у Польщі вже замовили цілю партію таких виробів. Перед цим вінницькі розробники надавали окремі демонстраційні зразки звукових маяків до інших країн  світу, в тому числі і до США.    

«Звукові маячки у Вінниці випускаються на вінницькому підприємстві незрячих вже понад два роки. Фірма «ВІАСОФТ» розробила цю технологію. Перевага наших маяків в тому, що вони вмикаються лише тоді, коли поруч перебуває незряча людина.  Зараз до Кракова (Польща) ми направляємо пілотну партію. Зокрема, 20 одиниць. Частково маячки ми поставляємо, як демонстраційні зразки. Інші будуть продаватися»,  – каже директор фірми «ВІАСОФТ» Сергій Агєєв. 

Директор Вінницького підприємства УТОС Костянтин Ільніцький повідомив, що готовий виробляти на експорт не лише маячки для будівель, але й їхню транспортну версію. Йдеться про обладнання громадського транспорту маяками, які за наявності незрячої людини на зупинці будуть інформувати про номер маршруту. Також система відчинятиме передні двері та інформуватиме про них звуковим сигналом.

«Ми готові виробляти на експорт різні види звукових маяків у великих обсягах, аби задовольнити всі потреби. А також брелоки для зв’язку із ними. Наше виробнича база дозволяє це. На виробництво одного звукового маяка уходить лише 1,5 – 2 години», - розповів Костянтин Ільніцький.  

admin

17 вересня, 2022