Вінницькі "свободівці" відреагували на скандальний закон про "бандеризм", підписаний президентом Дудою

Новини Вінниці / Вінницькі "свободівці" відреагували на скандальний закон про "бандеризм", підписаний президентом Дудою

Президент Польщі Анджей Дуда підписав суперечливий закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який передбачає поправку про покарання за заперечення злочинів українських націоналістів проти громадян Другої Речі Посполитої. Сьогодні під час виступу для ЗМІ глава республіки також заявив, що направляє документ до Конституційного суду.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав суперечливий закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який передбачає поправку щодо покарання за заперечення злочинів українських націоналістів проти громадян "Другої Речі Посполитої". Сьогодні під час виступу для ЗМІ глава республіки також заявив, що направляє документ до Конституційного суду.

Він наголосив, що цей закон дуже важливий для поляків, адже пов'язаний "з історичною пам’яттю польського народу", враховуючи, що багато поляків постраждало в роки Другої світової війни. 

Нагадаємо, у ніч на 1 лютого у польському Сенаті (а перед цим і в Сеймі) відбулося голосування за зміни до закону про Інститут національної пам’яті, які передбачають кримінальне переслідування тих, хто приписуватиме полякам злочини нацистів, зокрема вживатиме словосполучення "польські табори смерті", а також тих, хто заперечуватиме "злочини українських націоналістів", скоєні щодо громадян Польщі в 1925-1950 років. Положення закону викликали протести в Ізраїлі та Україні. У Вінниці акцію проти прийняттям "антибандерівського" закону провели вчора місцеві "свободівці". Вони навіть передали листа Дуді.

Відреагували вінницькі "свободівці" вже на сьогоднішню подію. За словами депутата обласної ради від ВО "Свобода" Андрія Вигонюка, поки що акцій протесту та інших радикальних дій на знак незгоди з "польським законом" партійці не будуть влаштовувати. Однак "все може змінитися", адже такі рішення приймаються на зборах осередку.

"Вісім років тому літак з Президентом і Урядом Польщі знищили московити, а переслідувати вони будуть українців, що з гаслом "Слава Україні" захищають зі зброєю східний рубіж Європи! Заява Дуди ще раз підтверджує позицію націоналістів: захистити ми можемо тільки самі себе, і всі так звані "адвокати" насправді такими не є, нині частина польського політикуму користується безпорадністю та слабкістю української влади. Нашим адвокатом є Збройні сили і наш флот", - прокоментував NaПарижі Андрій Вигонюк.