Вінницькі студенти розробили робота-алкотестера

Новини Вінниці / Вінницькі студенти розробили робота-алкотестера

У Вінниці студенти ВНТУ розробили робота Sentry Bot, за прототипом його тезки з комп’ютерної гри Fallout. Однак, завдання в Sentry Bot досить не звичні. Він не лише вимірює температуру, вологість, запиленість повітря, а й проводить алкотест.  

У Вінниці студенти ВНТУ розробили робота Sentry Bot за прототипом його тезки з комп’ютерної гри Fallout. Однак, завдання в Sentry Bot досить не звичні. Він не лише вимірює температуру, вологість, запиленість повітря, а й проводить алкотест.  

Вінницька команда RobCo, яка складається зі студентів ВТНУ, взяла участь у змаганнях з робототехніки Earth Rover: Connecting Things – 2019, що проходили з 12-го по 14 грудня у Кишиневі (Молдова). Крім вінничан, Україну представляла ще команда з ЧНУ ім. Федьковича (Чернівці). Також свої винаходи представляли студенти з Румунії і декількох молдовських закладів. Команду ВНТУ представляли Володимир Шепель, Роман Гульчак, Андрій Капацин і ментор, кандидат технічних наук Сергій Барабан.

Спеціально до конкурсу команда ВНТУ виготовила нового робота Sentry Bot. Його корпус був виготовлений з плат відпрацьованого комп’ютера «Спектрум». Робот оснащений двома маніпуляторами, тепловізором на базі безконтактного датчика температури, ардуіновського модуля лазеру і двох сервомоторів.

Тобто, робот в режимі реального часу вимірює температуру, вологість і запиленість повітря. Також в нього є функція реагування на вогонь і зупинення руху в разі наявності вогнища попереду. Для керування роботом з мобільного телефону було розроблено оригінальне програмне забезпечення на основі фреймворку Python Kivy.

Родзинкою робота є функція алкотесту, реалізована на базі датчика газів MQ135. Достатньо подути в маніпулятор робота і через декілька секунд він покаже, чи вживали ви сьогодні спиртні напої.

Як розповідає Сергій Барабан:

«Під час виступу команда запропонувала членам журі пройти цей тест, один суддя одразу погодився і без проблем пройшов, а ось інший суддя на відріз відмовився проходити алкотест від Sentry Bot».

Можливо є що приховувати?... 

«Несподіванкою стало те, що судді вирішили не оцінювати фрістайл від привезених роботів і виступ нашого робота залишився поза конкурсом. Проте ми взяли участь в заліковому хакатоні, але була одна румунська команда, яка тільки привезла робота для фрістайлу, а в хакатоні не брала участь, і таким чином вона взагалі залишилась поза конкурсом», - додає керівник групи вінничан.

Ще цікавий факт — команда кафедри КН ВНТУ виявилась єдиною командою, яка презентувала двох роботів: одного привезеного, а іншого зробленого на місці, у Молдові. Усі інші команди презентували по одному роботу.

Що привезла команда КН ВНТУ додому? Грамоти за участь, безцінний досвід і задоволення від успішно виконаної роботи, а також нові професійні контакти.

Новини Вінниці / Вінницькі студенти розробили робота-алкотестераНовини Вінниці / Вінницькі студенти розробили робота-алкотестераНовини Вінниці / Вінницькі студенти розробили робота-алкотестераНовини Вінниці / Вінницькі студенти розробили робота-алкотестераНовини Вінниці / Вінницькі студенти розробили робота-алкотестераНовини Вінниці / Вінницькі студенти розробили робота-алкотестера
Ірина Заіковата

18 грудня, 2019