Вінницькі письменники засудили незвичну виставку портретів Шевченка та вимагають звільнення Дмитра Стуса, який її підтримує

Новини Вінниці / Вінницькі письменники засудили незвичну виставку портретів Шевченка та вимагають звільнення Дмитра Стуса, який її підтримує

Тиждень як не вщухає скандал навколо нестандартної виставки портретів Кобзаря під назвою «Квантовий стрибок Шевченка.Метро». У неділю 17 лютого, активіст Юрій Павленко (Хорт) із Вінниці на київській станції метро «Тараса Шевченко» зіпсував портрети Пророка, які були виконані у сучасному стилі. У четвер Націоналістична організація Добровольчий рух ОУН провели акцію протесту біля Національного музею Тараса Шевченка, який є організатором незвичної виставки. Жваво обговорюють її і в соцмережах. Нагадаємо, автор експозиції Олександр Грехов зобразив Шевченка у своїх роботах зокрема в образах Термінатора, Дарта Вейдера, Гаррі Поттера.

Тиждень як не вщухає скандал навколо нестандартної виставки портретів Кобзаря під назвою «Квантовий стрибок Шевченка. Метро». У неділю, 17 лютого, активіст Юрій Павленко (Хорт) із Вінниці на київській станції метро «Тараса Шевченко» зіпсував портрети Пророка, які були виконані у сучасному стилі.

У четвер Націоналістична організація Добровольчий рух ОУН провели акцію протесту біля Національного музею Тараса Шевченка, який є організатором незвичної виставки. Жваво обговорюють її і в соцмережах. Нагадаємо, автор експозиції Олександр Грехов зобразив Шевченка у своїх роботах, зокрема в образах Термінатора, Дарта Вейдера, Гаррі Поттера.

Не оминули увагою виставку «Квантовий стрибок Шевченка. Метро», яку мали привезти і до Вінниці, представники Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України. На засіданні правління, яке відбулося 22 лютого, вони засудили таке «сучасне мистецтво», а експозицію назвали «ганебною».

Крім того, як розповів NaПарижі керівник обласної організації НСПУ Вадим Вітковський, вінницькі письменники вирішили звернутися до Національної спілки письменників України аби там дали оцінку такій виставці, яка, на їх думку, паплюжить пам'ять Шевченка, та вимагають подати клопотання до міністра культури України звільнити Дмитра Стуса із посади директора Національного музею Тараса Шевченка.

 «Це ганебні зображення Кобзаря, нашого – Тараса Григоровича Шевченка. Тому вирішили звернутися до Національної спілки письменників щоб, централізовано звернулися до Міністерства культури з вимогою звільнити Дмитра Стуса. Оскільки цю виставку чомусь підтримав музей ім. Шевченка, який назвав її мистецтвом. Хоча це ніяке не мистецтво, це просто дикість і ганебність. Якщо Дмитро Стус - син відомого батька, нашого земляка, підтримує такі речі, будучи керівником музею імені Шевченка, то звичайно йому там не місце на такій посаді», - каже Вадим Вітковський.

Виставку «Квантовий стрибок Шевченка» у березні планували показати і вінничанам, однак наразі її чи то "відмінили", чи то перенесли на невизначений термін, або проведуть у квітні.

«Краще цю виставку не привозили б до Вінниці. Тут її зустрінуть дуже негативно, принаймні вінницькі письменники це однозначно, тим більше не підтримають і патріотичні сили», - каже Вадим Вітковський.

Фото Національного музею Тараса Шевченка та censor.net.ua.