Вінницькі патрульні потрапили у поле зору прокуратури. У їх роботі виявили цілий перелік порушень

Новини Вінниці / Вінницькі патрульні потрапили у поле зору прокуратури. У їх роботі виявили цілий перелік порушень

Під час перевірки прокуратурою Вінницької області роботи працівників Управління патрульної поліції м. Вінниці виявлено цілий ряд порушень щодо додержання вимог законодавства. Від адміністративних правопорушення до складання адмін протоколів, до відсутності їх взагалі.   

Під час перевірки прокуратурою Вінницької області роботи працівників Управління патрульної поліції м. Вінниці виявлено цілий ряд порушень щодо додержання вимог законодавства. Серед них - від адміністративних правопорушень при складанні адмінпротоколів до відсутності їх взагалі.   

Як повідомили в прес-службі прокуратури Вінницької області, 18 березня 2019 року інспектор патрульної поліції затримав та доставив до Вишенського відділу поліції правопорушника, який розпивав алкогольні напої у громадському місці. Як стало відомо, до вінничанина протокол про адміністративне правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 178 КУпАП не складено, а лише за постановою на нього накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 51 грн. І такі випадки не поодинокі.

Також є випадки затримання правопорушників за вчинення одного правопорушення, а притягнення до адміністративної відповідальності за інше. А це в свою чергу свідчить про незаконність затримання громадян.

Наприклад, за протоколом про адміністративне затримання від 21 травня 2019р. поліцейським патрульної поліції затримано вінничанина з метою складання протоколу про адміністративне правопорушення за розпивання слабоалкогольних напоїв. Однак у постанові працівника поліції цю особу притягнуто до відповідальності за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях.

Непоодинокими є і випадки нероз’яснення затриманим їхніх прав. Зокрема, працівниками поліції порушуються вимоги ст. 264 КУпАП - огляд правопорушника здійснюється за участю понятих різної статті. Тобто чоловіків оглядали в присутності двох жінок та навпаки. А у порушення вимог ст. 261 КУпАП деякі патрульні затримували порушників без надання рідним правопорушника відомостей про його фактичне місце перебування.

Перевіркою також виявлено факт незаконного притягнення до адміністративної відповідальності військовослужбовця.

Вивченням судових рішень у справах про адміністративні правопорушення, по яких затримувалися особи, виявлено випадки закриття проваджень у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення, що свідчить про незаконність такого адміністративного затримання осіб.

Відповідно до випадку, який стався 01.12.2018, та був задокументований актом начальником потягу сполучення Львів-Херсон, на залізничній станції "Вінниця" з потягу була висаджена та передана працівникам патрульної поліції жінка, яка перебувала в стані алкогольного сп’яніння. Її було затримано та доставлено до Лівобережного відділення поліції, де складено протокол про адміністративне правопорушення. Однак, протокол про адміністративне затримання відносно неї не складено, у той час як вільне її пересування було обмежено.

Мають місце випадки несвоєчасного направлення матеріалів про адміністративні правопорушення для розгляду до суду та уникнення правопорушниками встановленої законом відповідальності, оскільки працівники патрульної поліції не дотримуються тримісячного строку накладення адміністративного стягнення судом.

Як приклад, інспектором, 11.11.2018, складено протокол про адміністративне правопорушення відносно особи, який надіслано до Вінницького міського суду лише 25.02.2019...

Вказані порушення стали можливі внаслідок невиконання окремими працівниками Управління патрульної поліції у Вінницькій області вимог законодавства про адміністративні правопорушення, а також за недостатнього контролю з боку керівництва патрульної поліції за роботою підлеглих працівників.

За результатами перевірки прокуратурою області на адресу керівництва Управління патрульної поліції м. Вінниці внесено документ прокурорського реагування з вимогою усунення виявлених порушень закону та притягнення винних осіб до відповідальності.

Ірина Заіковата

12 серпня, 2019