Вінницькі лісівники визначили ТОП отруйних ягід для людей

Новини Вінниці / Вінницькі лісівники визначили ТОП отруйних ягід для людей

У лісі значно легше долати спекотну погоду. І хоча грибів зараз майже немає, приваблюють ягоди. Однак варто знати, що не всі дари природи на Вінниччині приносять користь, або навіть більше, можуть нашкодити здоров’ю. Або ж узагалі є смертельно небезпечними. І не лише при вживанні у їжу, а й навіть при контакті з ними можуть бути нехороші наслідки.

У лісі значно легше долати спекотну погоду. І хоча грибів зараз майже немає, приваблюють ягоди. Однак варто знати, що не всі дари природи на Вінниччині приносять користь, або навіть більше, можуть нашкодити здоров’ю. Або ж узагалі є смертельно небезпечними. І не лише при вживанні у їжу, а й навіть при контакті з ними можуть бути нехороші наслідки.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ склала ТОП отруйних рослин, ягоди яких можуть привабити дітей або поціновувачів вживання дикорослих трав у їжу.

Конвалія травнева

Її помилково часто відносять до червнокнижних рослин. Конвалія є мешканкою дубово-соснових та дубових лісів, у тіні яких вона часто формує густий покрив завдяки вегетативному розмноженню. Аромат конвалії прямо-таки зводить з розуму, а парфумерів – збиває з ніг у пошуках формули, яка б повторила запах цієї токсичної красуні. Адже рослина буквально нашпигована хімікатами, серед яких є 38 серцевих глікозидів. Ряд з них має медицинське використання, а всі разом вони роблять з конвалії досить таки токсичну красу. Тому для самолікуванням рослину використовувати не рекомендується. Усі частини конвалії отруйні, а особливо небезпечними є плоди, які можуть видаватися привабливими до поїдання. Під час дозрівання з серпня по вересень вони набувають червоного або оранжевого кольору. Вживання людиною ягід конвалії викликає судоми, нудоту, запаморочення, порушення серцевої діяльності.

Купина запашна

Ця красива рослина часто доповнює весняні букети завдяки своїй декоративності, а на Поділлі її називають ще «кукурузки». Зустрічається в сухих лісах, хвойних і мішаних, а також на луках, узліссях, степових зонах. Це рослина невеликого розміру (до 65 см) з кулястими синьо-чорними плодами, загостреними листками і білими пониклими квітами. У народній медицині використовують кореневища при ревматизмі, грижі, подагрі, для лікування діабету, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, гострого бронхіту, запалення легень, як глистогінний і болезаспокійливий засіб та при неврологічних болях. Але користуватися купиною треба обережно, бо всі частини рослини містять алкалоїди і у свіжому вигляді викликають блювоту. При вживанні, а також дотику виникають симптоми отруєння з розладом шлунково-кишкового тракту, головним болем, ядухою.

Жимолость лісова

Не так давно в асортимент літніх ягід ввійшла садова жимолость. Продовгуваті, сизо-сині ягідки дуже смачні й корисні. Але жимолость лісова має не лише відмінні на вигляд, але дуже отруйні ягоди! Вони яскраво-червоного кольору, круглої форми, трохи нагадують порічку, зібрані в невеликий пучок. Викликати оману щодо їстівності ягід може те, що деякі птахи клюють плоди жимолості лісової, проте для людини вони отруйні.

Бузина трав’яна

Не плутаймо бузину чорну з бузиною трав’янистою! Вони дечим схожі, ростуть на узліссях, в підліску листяних та мішаних лісів, в чагарниках, на зрубах, вздовж узбіч доріг. Але квіти та ягоди бузини чорної вживають у їжу та у фітотерапії!

Бузина трав'яниста - це, як підказує назва, багаторічна трав'яниста рослина. Квітне в червні-липні. Плоди теж чорного кольору, дрібні ягідки з червоним соком всередині, зубрані у суцвіття-парасольки. Інтоксикація може викликати летальний результат внаслідок зупинки серця або набряку легенів. Накопичення оксигемоглобіну забарвлює слизові поверхні в синій колір.

Паслін солодко-гіркий (червоний)

Чагарник росте біля водойм, у сирих ярах, дубових лісах. У народній медицині плоди пасльону використовуються для лікування, але самостійне вживання загрожує отруєнням. Небезпечні як його червоні овальні плоди, так і листя, які видають неприємний аромат. Гіркі плоди соковиті, з безліччю насіння, вся зелень, наявна на чагарнику, також отруйна.

Паслін чорний

Токсичними ягодами пасльону чорного є тільки недостиглі плоди. Абсолютно зрілі плоди можна вживати в їжу, вони містять велику кількість вітаміну С, листя також їдять у відвареному вигляді. Плоди круглі, чорного кольору, м’якоть чорно-фіолетового кольору, що містить складні фарбувальні речовини. Свіжі плоди видають неприємний аромат. Паслін зустрічається не тільки в лісах, а й біля водойм, ярів, узбіч. З плодів пасльону чорного можна варити навіть варення.

Це, звісно, далеко неповний перелік чагарникових та багаторічних рослин, ягоди або інші частини яких є отруйними. Список могли б продовжили беладонна, дурман, вороняче око, вовчі ягоди та інші.

Як бачимо, багато із знайомих нам рослин є і лікарськими, і отруйними водночас. При правильному використанні і переробці вони можуть приносити користь, але без медичних навичок, без відповідних знань у жодному разі не можна займатись самолікуванням і вживати в їжу свіжі плоди «токсичних» рослин.

Головні ознаки інтоксикації, яку викликають отруйні ягоди: конвульсії, судоми, часте серцебиття, утруднення дихання, подразнення органів травного тракту, пригнічення свідомості, запаморочення.

Якщо з’явилися такі симптоми, насамперед необхідно забезпечити потерпілому спокій, прочистити шлунок. Для цього потрібно випити 2–4 склянки води з розведеними в ній активованим вугіллям (2 ст. л. на 500 мл) або інший сорбент. Неодноразове повторення цієї процедури допоможе викликати блювоту, звільнити шлунок від отруйної речовини. Якщо з собою є аптечка, потерпілому потрібно прийняти серцевий засіб, а також будь-яке проносне. Але найкраще - якомога швидше надати кваліфіковану медичну допомогу.

Лісівники Вінниччини закликають населення відпочивати у лісі без шкоди для природи і для себе. Не вживайте незнайому лісову ягоду, не торкайтеся її руками, стежте за поведінкою дітей. Бережіть своє зробов’я!