Вінницькі лікарі аргументують заклики пройти щеплення від дифтерії та правця

Новини Вінниці / Вінницькі лікарі аргументують заклики пройти щеплення від дифтерії та правця

На Вінниччині достатній запас препаратів для щеплення від дифтерії та правця. Зважаючи на те, що хвороби тяжко переносяться людьми у будь-якому віці, лікарі закликають пройти вакцинацію. До того ж безкоштовну.

На Вінниччині достатній запас препаратів для щеплення  від дифтерії та правця. Зважаючи на те, що хвороби тяжко переносяться людьми у будь-якому віці, лікарі закликають пройти вакцинацію. До того ж безкоштовну.

Як пище МедЕкспрес, цьогоріч у Вінниці зафіксували один випадок захворювання на правець. Дифтерії не діагностували. Проте це не означає, що хвороба у «небутті».

За словами керівника відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню обласного департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Тетяни Бондаренко, в регіоні достатньо вакцини. Нині в наявності є близько 320 тисяч доз для дорослих та 160 тисяч доз для дітей. 

Щобю безкоштовно щепитися від правця та дифтерії, треба лише звернутися до сімейного лікаря. Протипоказань для одержання щеплення небагато.

«Якщо в людини була анафілактична реакція на попередні щеплення, або на окремі елементи препарату… Також, якщо є якесь захворювання у стадії загострення», - перелічує лікарка вінницького центру первинної медико-санітарної допомоги №5 Олена Капланська.

За її словами, колективний імунітет від правця та дифтерії працює, якщо щепленням охоплено 95% населення. Наразі цей показник становить 65%.

Олеся Рудницька

1 серпня, 2019