Вінницькі каша «Зозуля», голубці королеви Бони та вареники з піском потрапили у «Фуд-гід Україною»

Новини Вінниці / Вінницькі каша «Зозуля», голубці королеви Бони та вареники з піском потрапили у «Фуд-гід Україною»

У фуд-гід Україною від агенції сторітелінгу та інтернет-журналу Platfor.ma потрапили п’ять гастрородзинок Вінниччини. Серед них – каша «Зозуля», голубці часів королеви Бони, вареники з піском та інші.

Як пояснюють у Вінницькому туристичному сайті, «Фуд-гід Україною» – це проєкт про незвичайні та надзвичайні українські страви. До нього увійшли 30 рідкісних рецептів місцевої кухні, якими поділились самі українці.

«Вергуни, балабеники, коржі, крумплі чи навіть кров’янка – українська регіональна кухня має сотні і тисячі страв, які здатні не лише нагодувати, а й здивувати! Ми впевнені, що світ повинен знати про рецепти, без яких не обходиться щоденний і святковий стіл на Полтавщині, Поділлі, Донеччині, Буковині, в Криму та на Слобожанщині – одним словом, у кожному з регіонів України. Саме тому ми оголосили конкурс, де попросили українців поділитись рідкісними рецептами своїх сім’ї, села, містечка чи регіону. Ми отримали понад 300 рецептів з усієї України та обрали серед них тридцятку, яка вразила нас найбільше – незвичністю приготування, важливою історією чи неймовірними традиціями. Саме ці страви і складають наш «Фуд-гід Україною» – кажуть у Platfor.ma.

До цього переліку увійшло аж п’ять страв з Вінниччини – найбільше у порівнянні з іншими регіонами (стільки ж рецептів – із Львівської області).

Каша «Зозуля»

Основними інгредієнтами цієї каші є пшоно і насіння маку. Готується «Зозуля» на молоці, з додаванням яєць, цукру, вершкового масла і дрібки солі.

У спецпроєкті зазначають, що цю кашу уважно дослідили та не знайшли жодних аналогів по всій Україні. Тому Якушинецька громада і вирішила внести кашу «Зозуля» до Обласного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, щоб точно зберегти унікальний рецепт, який передається в селі вже понад три покоління.

Голубці часів королеви Бони

Рецепт дуже незвичайний, бо ці голубці насправді – свинячі ребра, обваляні в сухому пшоні й загорнуті у квашені листки капусти. Страву запікають у печі чи духовці і подають зі сметаною.

«Я про цей рецепт дізналася від дуже старенької бабусі з села Барські Чемериси. Саме з того горба польська королева, італійська принцеса Бона Сфорца у 1532 році оглянула місцевість і вирішила створити наше місто Бар, в честь свого рідного Барі. Тому ці голубці готуються до урочистих подій і мають таку назву – голубці часів королеви Бони», – описує в спогаді Оксана Бас з Барської ТГ.

Вареники з сиром і шкварками

У Platfor.ma кажуть, що вареники з сиром з давніх часів обожнювали на території України. Проте вживали не як щоденну страву, а подавали з різних приводів, залежно від регіону. На Львівщині та Закарпатті їх готували на весілля, на Лемківщині – на хрестини, у північній Гуцульщині – на обід після похорону, багато де – частували матір після пологів, пригощали на толоках, обжинках і на масляну.

Вареники з піском

Родовід цієї унікальної страви, як зазначають у проєкті, ймовірно, починається сотні років тому на Полтавщині й Чернігівщині. Для начинки цих рідкісних вареників використовують сало, з якого витоплюють шкварки. А в процесі підсипають борошно, яке вбирає жир і смажиться, через що потім хрумтить на зубах, немов пісок.

«Моя бабуся варила такі вареники, тільки називала їх трохи апетитніше, ніж з піском – «із зажарочкою». Виходили дуже смачні, а якщо ще й змазати вареники жиром, в якому пеклася домашня ковбаска, то взагалі виходила смакота», – описує Анастасія з с. Вернигородок Вінницької області.

Коржі з маком

Коржі з маком та медом заведено випікати на свято Маковія та на Яблучний спас. Попри те, що у рецепт приготування майже всюди додавали щось своє та самобутнє, набір інгредієнтів був незмінний – пісний корж, мед та мак. У Platfor.ma також звертають увагу, що в деяких регіонах цю страву називають «шулики» чи «ламанці».

У «Фуд-гід Україною» потрапили й інші страви подільської кухні. Зокрема знаменита Зіньківська чорна ковбаса з Хмельниччини, яку можна скуштувати і в Вінниці, а також лежні та розрепанці (невеликі пиріжки з начинкою, скріплені лише по краях).

З переліком усіх 30 страв, історіями їх виникнення, покроковими рецептами приготування і спогадами тих, хто ними поділився, знайомтесь у великому спецпроєкті Platfor.ma – «Фуд-гід Україною».