Вінницькі екологи нарахували лісівникам мільйонну шкоду за тотальну вирубку

Новини Вінниці / Вінницькі екологи нарахували лісівникам мільйонну шкоду за тотальну вирубку

У несанкціонованій вирубці деревини на майже 1,5 млн гривень підозрюють лісівників вінницькі екологи. У Держекоінспекції у Вінницькій області вважають, що на території «Жмеринського райагролісу» ВОКСЛП «Віноблагроліс» було незаконно вирубано цілу ділянку лісу.

У несанкціонованій вирубці деревини на майже 1,5 млн гривень підозрюють лісівників вінницькі екологи. У Держекоінспекції у Вінницькій області вважають, що на території «Жмеринського райагролісу» ВОКСЛП «Віноблагроліс» було незаконно вирубано цілу ділянку.

Як зазначають у ДЕІ, спеціалістами відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу, у 2019 році було проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) в межах території комунального лісогосподарського підприємства.

Під час перевірки екологи виявили низку порушень вимог природоохоронного законодавства. Знайшли вони і факт проведення суцільної рубки - за дозволом, лісорубним квитком, який виписаний з порушенням. Проте документи свідчать, що даний захід не запроектований у фонді рубок. У матеріалах базового лісовпорядкування, яке затверджено в 2016 році, не передбачалося все вирубувати. Тому екологи вважають дії співробітників підрозділу «Жмеринський райагроліс» ВОКСЛП «Віноблагроліс» порушенням статей 19, 48, 64, 67 і 69 Лісового кодексу України.

За результатами проведення зазначеного лісогосподарського заходу було підприємством зрубано 265 дерев різних порід та діаметрів.

Відповідно до постанови уряду № 665 від 23.07.2018 року «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» було обраховано загальний розмір шкоди заподіяної внаслідок незаконної рубки дерев, яка становить 1 478 041,81 грн.

По даному факту, Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області пред’явлено претензію ДП «Жмеринський райагроліс» ВОКСЛП «Віноблагроліс» щодо добровільного відшкодування розміру шкоди, завданої незаконною рубкою дерев.